WhatsApp mora v enem mesecu dokazati skladnost svojih praks s pravom EU

Digitalno 08. Jun 202214:55 0 komentarjev
WhatsApp
Dado Ruvic/REUTERS

Evropska komisija in evropska mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov sta v današnjem pismu pozvala družbo WhatsApp, da odpravi pomisleke glede pogojev poslovanja in politike zasebnosti ter potrošnikom jasno obrazloži svoj poslovni model. WhatsApp ima mesec dni časa, da dokaže, da so njegove poslovne prakse skladne s pravom EU.

Evropske institucije od WhatsAppa, ki sodi pod okrilje družbe Meta, predvsem zahtevajo, da pokaže, kako namerava obveščati o vseh prihodnjih posodobitvah svojih pogojev uporabe storitev, in to na način, ki bo potrošnikom omogočal, da zlahka razumejo posledice teh posodobitev in se svobodno odločijo, ali želijo po teh posodobitvah še naprej uporabljati aplikacijo WhatsApp.

“WhatsApp mora zagotoviti, da uporabniki razumejo, s čim se strinjajo in kako se njihovi osebni podatki uporabljajo v komercialne namene, zlasti za ponujanje storitev poslovnim partnerjem. Ponovno poudarjam, da od družbe WhatsApp pričakujem, da bo v celoti spoštovala pravila EU, ki ščitijo potrošnike in njihove temeljne pravice,” je ob tem dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Prvo pismo s strani Evropske komisije je WhatsApp prejel januarja letos, saj je bilo več posodobitev pogojev poslovanja iz leta 2021 problematičnih za potrošnike. Družba je od takrat storila nekaj pozitivnih korakov v zvezi z varstvom osebnih podatkov, vendar ni odpravila vseh pomislekov, poudarjajo v Bruslju.

Pri WhatsAppu so v odzivu januarja pojasnili, da uporabnikom zagotavljajo potrebne informacije o posodobitvah preko obvestil v aplikaciji oz. preko službe za pomoč uporabnikom. A po oceni evropski organov na način, ki je nezadosten in za uporabnike nejasen.

Kot so danes še sporočili iz Bruslja, ima WhatsApp na voljo en mesec, da organom za varstvo potrošnikov dokaže, da so njegove poslovne prakse v skladu s potrošniškim pravom EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.