Kaj se lahko zgodi, če med polnjenjem telefona ne slečete ovitka

ovitek za pametni mobilni telefon polnjenje
PROFIMEDIA

Ne glede na to, kako moderen in srčkan je ovitek vašega telefona, je bolje, da ga slečete, preden telefon napolnite.

Večino pametnih telefonov napajajo litij-ionske baterije, ki imajo slabo lastnost, da njihova moč sčasoma oslabi, ne glede na to, kako pogosto ali dolgo polnite telefon.

Dva načina, ki krajšata življenjsko dobo baterije, sta predolgo polnjenje telefona ali izpraznitev telefona ter polnjenje od začetka. Najbolj učinkovit način, da baterijo uničite, pa je, da jo pregrejete, piše spletni portal iflscience.com.

Baterijo lahko pregrejete na več načinov. Recimo tako, da telefon pustite ležati na soncu ali v vročem prostoru – v zaprtem avtomobilu na parkirišču brez sence.

In tako kot vam bo tudi telefonu postalo zelo vroče, če ga boste na takih mestih pustili v ovitku. Ne pa samo takrat, nekateri ovitki, naj bodo še tako moderni, povzročajo tudi, da se telefon prekomerno segreva že med polnjenjem. Kako to preverite? Preprosto. Če opazite, da je vaš telefon med polnjenjem in po njem toplejši, je to že znak, da se je pregrel, to pa lahko skrajša zmogljivost baterije in njeno življenjsko dobo.

Zato je veliko bolj priporočljivo, če telefonu pred polnjenjem odstranite ovitek. Prav tako se izogibajte polnjenju čez noč. Izdelovalec pametnih telefonov Huawei svetuje, da vzdržujte odstotek napolnjenosti med 30 in 70 odstotki, saj boste tako bateriji poklonili optimalno za življenjsko dobo. Applovi telefoni pa najdlje živijo, če napolnjenost njihove baterije ne preseže 80 odstotkov, še piše iflscience.com.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.