Zaradi zbiranja osebnih podatkov otrok Microsoftu 18,69 milijona evrov kazni

Digitalno 06. Jun 202311:38 3 komentarji
Microsoft
PROFIMEDIA

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je po obtožbah, da je brez pristanka staršev zbiral osebne podatke otrok, pristal na poravnavo, težko 20 milijonov dolarjev (18,69 milijona evrov), je v ponedeljek sporočila ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC).

Zvezna komisija za trgovino (FTC) Microsoftu očita, da je med letoma 2015 in 2020 brez privolitve staršev zbiral in hranil osebne podatke otrok, mlajših od 13 let, ki so se prijavili v njegov igralni sistem Xbox, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem je kršil zakon o varstvu zasebnosti otrok na spletu (COPPA), so navedli v ameriškem regulatorju.

Otroci so morali sicer za odprtje računa navesti ime in priimek, datum rojstva in elektronski naslov. V FTC so ob tem opozorili na svojo zahtevo, da t. i. otroški avatarji, biometrični podatki in zdravstvene informacije ne bi bili izvzeti iz COPPA, ki pa jo mora odobriti še pristojno ameriško zvezno sodišče.

Navedli so še, da bo moral Microsoft sprejeti več ukrepov za zaščito otroških uporabnikov sistema Xbox. V tem tehnološkem velikanu so za francosko tiskovno agencijo AFP dejali, da bodo spoštovali zahteve FTC. Posledično bodo razvili nov postopek preverjanja identitete in starosti uporabnikov Xboxa, so se zavezali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje