Dišeči in okusni: ti čaji vam lahko pomagajo do boljšega spanca

Magazin 03. Nov 202315:00 0 komentarjev
čaj, skodelica čaja, sproščenost, ženska, sproščena
Foto: PROFIMEDIA

Skodelica zeliščnega čaja pred spanjem vas lahko pomiri in sprosti ter pomaga k boljšemu in kvalitetnejšemu spancu.

Kvaliteten spanec je bistvenega pomena za zdravje. Mnogi dejavniki in stanja, ki jih doživljamo čez dan, telesu takšen spanec onemogočajo, zato se zjutraj zbujamo neprespani in utrujeni.

Dolgoročno to slabo vpliva tako na telesno kot duševno počutje, delovno sposobnost, spomin in kvaliteto življenja na splošno.

Tradicionalna medicina pozna kar nekaj rastlin, ki nam lahko pomagajo do boljšega in kvalitetnejšega spanja. Skodelica čaja iz delov teh rastlin pred spanjem nam bo pomagala, da bomo svoje telo in um pomirili in sprostili ter lažje in predvsem globlje zaspali.

Predstavljamo vam nekaj vrst čajev, ki jih je priporočljivo uživati za boljši spanec. Vsi imajo širok spekter vonjev in okusov, vi pa se odločite, kateri vam najbolj ustreza, piše portal N1 Beograd.

Čaji naj ne bodo premočni, saj v tem primeru lahko dosežemo nasproten učinek. Običajen in priporočen odmerek je pol do ena čajna žlička posušenih delov rastline na skodelico. Učinek pomirjenja lahko še povečate, če čaj osladite z žličko medu. Otroci lahko uživajo vse naštete čaje, vendar v manjših odmerkih kot odrasli, priporočljivi pa so tudi za starejše ljudi.

Delovanje čajev bo bolj učinkovito, če ga boste pred spanjem zaužili počasi, ne na hitro. Deset ali petnajst minut, ki jih boste namenili uživanju čaja, se bo obrestovalo.

Kamilični čaj

Nežne cvetove kamilice že od davnine uporabljajo za zdravljenje vrste težav, tudi slabega spanja. Kamilica vsebuje več spojin, med njimi apigenin, ki sprošča mišice in deluje rahlo sedativno. Kamilični čaj koristi tako otrokom kot odraslim. Redno pitje kamiličnega čaja zmanjšuje tudi simptome depresije, ki je lahko vzrok za nespečnost ali težave s spanjem, kažejo raziskave.

Metin čaj

Če ste napeti po stresnem dnevu, je metin čaj idealen izbor za napitek pred spanjem. Sprošča mišice in je splošno znan kot protistresni napitek. Posebej priporočljiv je, če ga spijemo, kadar se v posteljo odpravimo kasneje kot običajno. Metin čaj deluje tudi protivnetno, zmanjšuje napihnjenost in vetrove, kar je pomembno, če je nespečnost povezana s prebavnimi težavami.

Baldrijanov čaj

Čaj iz korenine baldrijana je močno priporočljiv pri ljudeh, ki jim spanec krati anksioznost (tesnoba) ali pa razbijanje srca. Je odličen nadomestek za pomirjevala na recept, saj pri zmernem uživanju nima stranskih učinkov, prav tako ga priporočajo tudi kot alternativo jemanju melatonina – hormona, ki sicer spodbuja sproščenost in spanje. Pomembno je, da baldrijanov čaj pripravljamo z vročo, vendar ne vrelo vodo. Tako ohranimo njegovo moč za umirjanje in sproščanje.

Sivkin čaj

Vijolični napitek nežnega okusa in aromatičnega vonja, ki ga dobimo s prelivom vroče vode preko cvetov in popkov, pomirja in zmanjšuje občutek stresa, utrujenosti, depresije in tesnobe. Poleg čaja k boljšemu spancu pripomore tudi sivkino olje, če ga uživamo oralno – nekaj kapljic v kozarcu tople vode ali na žlički medu.

Lipov čaj

Lipa, polna antioksidantov in snovi, ki pomagajo srčno-žilnemu, prebavnemu in dihalnemu sistemu, je znana kot pomoč pri odpravi lažjih oblik nespečnosti in tesnobe. Zaradi spojine farnesol lipov čaj pomaga tudi pri uravnavanju srčnega utripa.

Konopljin čaj

Čaj iz konoplje deluje podobno kot kamilični. Znano je, da blaži motnje ob tesnobi, poveča sproščenost, deluje pa tudi protivnetno in protibolečinsko. Priporočljivo je, da konopljinemu čaju dodamo tudi malce maščobe, s čimer omogočimo telesu da absorbira kanabinoide, koristne spojine v čaju. V Nepalu tako običajno konopljinemu čaju dodajajo malce jakovega masla, na Jamajki pa kokosovo olje. Kot alternativo lahko dodamo tudi mleko ali sladko smetano.

Magnolijin čaj

Čaj iz posušenega lubja, popkov in stebla magnolije pri nas morda ni tako razširjen, že dolgo pa je del tradicionalne kitajske medicine. Tam velja za najboljši čaj proti nespečnosti. Raziskave so pokazale, da spojina honokiol, ki ga vsebuje magnolija, skrajšuje čas, potreben da zaspimo. Ima rahel sedativni učinek, sprošča mišice in zmanjšuje občutek tesnobe. Lahko ga pijemo hladnega ali toplega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!