Do “sodnega dne” je še vedno le “90 sekund”

Magazin 24. Jan 202414:50 1 komentar
ura sodnega dne
Foto: PROFIMEDIA

Simbolična ura, ki meri čas do "sodnega dne", ko bo nastopila apokalipsa, ki jo bo povzročil človek, že drugo leto zapored ostaja na le 90 sekundah do polnoči.

Kot navajajo upravljalci ure, uredništvo Biltena atomskih znanstvenikov (Bulletin of the Atomic Scientists – BAS), so se za to odločili, ker svetu grozijo podnebne spremembe, prelomne tehnologije in grožnja, da se bo vojna v Ukrajini sprevrgla v jedrsko. Njihovo polno izjavo za javnost si lahko ogledate na njihovem YouTubovem kanalu.

Uro sodnega dne (angleško Doomsday Clock) je leta 1947 ustanovil upravni odbor Biltena jedrskih znanstvenikov, ki sta ga dve leti poprej zasnovala Albert Einstein in Robert J. Oppenheimer s skupino znanstvenikov zaradi grožnje, ki sta ga za človeštvo predstavljala izum in uporaba jedrskega orožja. Sprva je bila nastavljena na sedem minut do polnoči.

Hipotetična kazalca ure sodnega dne sta se na minuto in pol do polnoči prvič premaknila lani, potem ko sta tri leta zapored stala na 100 sekund do polnoči. Območje pod dvema minutama na uri velja za opozorilno oziroma kaže, da je “skrajni čas, da nekaj ukrenemo”.

“Nobeno od prizadevanj ne napreduje dovolj hitro”

Lani so se upravljalci ure odločili za premik proti polnoči, ker človeštvo ni ukrepalo zaradi podnebnih sprememb in strahu zaradi vojne v Ukrajini, piše revija Live Science.

Bilo pa je tudi nekaj drugih dejavnikov. “Že vrsto let razmišljamo tudi o različnih motečih tehnologijah – od spletnih dezinformacij do novih bioloških raziskav,” je dejala predsednica in izvršna direktorica BAS Rachel Bronson v izjavi za Live Science. “Letos mora pogovor o tehnologiji vključevati tudi nedavni hiter napredek umetne inteligence,” je dejala in poudarila, da nove tehnologije same po sebi ne predstavljajo nevarnosti, vendar imajo moč, da zaostrijo obstoječe izzive.

“Opozarjamo tudi na grožnjo korupcije globalnega informacijskega okolja, ki deluje kot multiplikator groženj,” pa je dejal Herbert Lin, višji raziskovalec v Centru za mednarodno varnost in sodelovanje na Univerzi Stanford, član upravnega odbora BAS. “Zaradi množice lažnih in dezinformacij o jedrskih, podnebnih in pandemičnih grožnjah je te probleme težje rešiti, ker delujejo v nasprotju s političnim konsenzom, ki je potreben za njihovo resno obravnavo.”

Člani upravnega odbora Biltena upajo, da bo nova objava spodbudila vlade k ukrepanju, je dejal Lin. Bronson pa je dejala, da obstaja določen napredek, ki sega od zgodnje jedrske diplomacije med ZDA in Kitajsko do rekordnih naložb v obnovljive vire in nastajanje nacionalnih in mednarodnih političnih okvirov v zvezi s tehnologijami, kot so umetna inteligenca in biološke raziskave. “Toda nobeno od teh prizadevanj ne napreduje dovolj hitro,” je poudarila.

Ura sodnega dne
Foto: Zajem zaslona/WIKIPEDIJA

“Kazalca” na uri sta se v 77 letih njenega obstoja približevala, pa tudi odmikala od polnoči. Že dve leti po ustanovitvi so ju premaknili iz sedmih na tri minute do polnoči, ker je takrat Sovjetska zveza kot druga država na svetu uspešno preizkusila atomsko bombo. Največji premik nazaj na uri (na 17 minut do polnoči) so naredili leta 1991, ko se je končala hladna vojna med ZDA in nekdanjo Sovjetsko zvezo, potem pa sta se (z izjemo leta 2010) kazalca le še približevala polnoči. Lanskih oziroma tudi letošnjih 90 sekund je najbližje polnoči, odkar ura sodnega dne obstaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje