Janković o preiskavah: V procesu sem, ker očitno dobro vodim občinsko upravo

Slovenija 24. Jan 202413:16 23 komentarjev

Po včerajšnjih obsežnih hišnih preiskavah, ko so kriminalisti opravili 58 hišnih preiskav, med drugim tudi pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću in na ljubljanski mestni občini, je Janković danes stopil pred medije. Kriminalisti so preiskovali sume kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije, Janković je bil eden od 21 osumljencev, kazensko ovadbo pa je podal državni organ v času prejšnje vlade. Na novinarski konferenci je poudaril, da ve, da sam ni storil ničesar nezakonitega.

Kriminalisti so v torek zjutraj in dopoldne opravili 58 hišnih preiskav, med drugim so hišno preiskavo opravili tudi na Mestni občini Ljubljana in pri županu Zoranu Jankoviću. Kot je pojasnil Jankovićev odvetnik Janez Koščak, ljubljanskemu županu očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom in nepravilnosti pri izgradnji kanala C0.

Koščak je po koncu kriminalistične preiskave na ljubljanski mestni občini dejal, da se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada Janeza Janše. Takrat je državni organ pod njegovo vlado podal kazensko ovadbo, zato je policija v torek opravila obsežne hišne preiskave, med drugim tudi pri Jankoviću doma. Po Koščakovih besedah je ovadba obsežna, odredba pa da ima 250 strani.

“Menim, da se je župan v tej zgodbi znašel zaradi svojega priimka in po naključju, glavni razlog je njegov priimek,” je še povedal. V preiskavi je po njegovih besedah med 18 in 21 osumljenih. Kdo so drugi osumljenci, še ni znano. Preiskave so potekale tudi v podjetjih Voka Snaga in Energetika Ljubljana, so za N1 potrdili v omenjenih podjetjih. Pojasnili so, da so preiskave potekale v povezavi z eno sponzorsko pogodbo. Po informacijah portala Necenzurirano naj bi kriminalisti bili tudi na sedežu nogometnega kluba NK Olimpija.

Mestna občina Ljubljana
Hišne preiskave na ljubljanski mestni občini. (Foto: N1)

Janković: Oprostite, ker sem še vedno župan

Ljubljanski župan Zoran Janković je v uvodu dejal, da se opravičuje, ker je še vedno župan. Opravičil se je tudi, da v torek ni bila sklicana redna novinarska konferenca, saj je bil na bolniškem dopustu.

Dejal je, da mu še vedno ni jasno, zakaj se sploh omenjen v kriminalistični preiskavi kot stranski udeleženec. Kriminalistična preiskava na njegovem domačem naslovu kot na ljubljanski mestni občini je po njegovih besedah potekala korektno in strokovno. “Problem pa imam, da moram najmlajšim v družini, torej vnukom, dopovedati, zakaj sem imel hišno preiskavo. Ker sam to težko razumem, potem težko tudi razložim,” je dejal.

Ponovno je poudaril, da ni storil ničesar nezakonitega, da se udeležuje narokov na sodiščih in da sam ni prvorazredni državljan.

Glede očitkov o sponzorskih pogodbah je Janković pojasnil, da je bil Mercator v času, ko je bil sam predsednik uprave podjetja, sponzor številnim klubom po državi. “Kot navijač NK Olimpija sem bil sponzor tudi NK Mariboru,” je dejal. “Ponosen sem na to, da podjetja Ljubljane del denarja namenjajo tudi ljubljanskim društvom, kulturi in športu. Stojim za njimi in jim pri tem čestitam,” je poudaril in dejal, da direktorji holdingov v primeru sponzorskih pogodb niso storili ničesar nezakonitega

Janković je na novinarski konferenci dejal, da bi rad podal samoovadbo, saj se je pred enim tednom sestal z Ivom Boscarolom, ki mu je predstavil svoj projekt na Žitu. Boscarolu je Janković na sestanku dejal, naj tudi sebi kupi stanovanje in da naj postane Ljubljančan. Od njega pa pričakuje, da bo postal donator za ljubljanski šport, kulturo in socialo.

Glede dajanja podkupnin v projektu gradnje kanala C0, ker naj bi pomagal pri zaposlitvi hčerke načelnice ljubljanske upravne enote Andreje Erjavec, ki naj bi ponaredila gradbeno dovoljenje, pa je Janković dejal, da je šla njena hči v živalski vrt na razgovor za študentsko delo. Dejal je, da mesečno opravi vsaj 30 tovrstnih pogovorov.

“V procesu sem, ker očitno dobro vodim občinsko upravo,” je poudaril Janković in dodal, da se v ovadbi pojavlja kot 49. osumljeni in da z nobenim gradbenim dovoljenjem nima ničesar.

Pojasnil je tudi, da mu kriminalisti v hišni preiskavi na domu niso vzeli ničesar razen telefona, njegov odvetnik pa je podžupanu dal pooblastilo za vstop v pisarno, od koder so odnesli nekaj listov in dve čestitki. Dejal je, da bi lahko kriminalisti s kratkim dopisom dobili vse, kar bi potrebovali, in da Mestna občina Ljubljana ničesar ne skriva.

Dodal je, da mu ni bilo prijetno, da so kriminalisti pozvonili na njegovem domačem naslovu, predvsem zaradi njegove družine, a da je zapisnik podpisal.

“Zakaj sem jaz postal predmet preiskave? Ker sta se dva pogovarjala in v tem pogovoru sem bil jaz omenjen. To je bil razlog, da so prišli kriminalist k meni na dom. Nato sem pa jaz postal prvak teh kriminalističnih preiskav, kakor pišete mediji,” je pojasnil Janković.

Na N1 smo v torek tudi poročali, da so se kriminalisti zanimali tudi glede izdaje dovoljenj za izgradnjo soseske Bellevue, ki stoji nasproti parka Tivoli. Kaj točno se je dogajalo in kakšno vlogo je imel v tem projektu ljubljanski župan Zoran Janković, si lahko preberete v tem članku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje