Dobre strani pohodništva, ki vas bodo takoj spodbudile k odhodu na prvi hrib

Magazin 02. Okt 202120:16 0 komentarjev
Pohodništvo
Foto: PROFIMEDIA

Se vam zdi, da ste ves čas utrujeni, pogosto ne morete spati in ste vse pogosteje nervozni? Če bi radi čim prej poskrbeli za boljše počutje, si nadenite pohodniške čevlje. Morda je prav poživljajoča hoja v bližnjem gozdu ali vzpon na najbližji hrib to, kar potrebujete. Tu je nekaj dobrih strani pohodništva ...

1. Hoja prebuja ustvarjalnost

Raziskave kažejo, da preživljanje časa v naravi za kar 50 odstotkov poveča sposobnost ohranjanja pozornosti in veščino ustvarjalnega reševanja težav. Avtorji študije so poudarili tudi, da je odklop od tehnologije prav toliko vplival na rezultate kot preživljanje časa v naravi.

2. Izjemna forma

Med hojo vaše telo dela prav toliko kot možgani. Poleg tega lahko v samo eni uri intenzivne hoje pokurite več kot 2000 kJ (500 kalorij), odvisno od naklona klanca in teže bremena, ki ga prenašate na hrbtu.

3. Redno pohodništvo tudi pozitivno vpliva na raven krvnega tlaka in sladkorja

Hoja naj bi pripomogla k zniževanju ravni holesterola, učinkovita pa je tudi pri nadzorovanju sladkorja v krvi. Z gibanjem se poviša srčni utrip in pospeši dihanje. Takrat mišice porabljajo glukozo, sladkor v krvi, preostanek pa se je v obliki glikogena – energijske zaloge – shrani v mišicah. Ko raven glukoze pade, se izločanje inzulina ustavi. Izboljša se toleranca za glukozo.

Pri ljudeh srednjih let, ki so v obdobju približno 9 let vsak dan dosegli največ korakov, je bilo 34 odstotkov manjše tveganje za sladkorno bolezen in 31 odstotkov manjše tveganje za težave z visokim krvnim tlakom v primerjavi s tistimi, ki so zelo malo hodili, je pokazala raziskava Ameriškega združenja za srce.

4. Pohodniki so srečnejši

Preživljanje časa v naravi je kot balzam za dušo, in tudi za naše zaposlene možgane.

Preživljanje časa v naravi, stran od vsakodnevnih opravil in tehnologije, ljudem omogoča, da se povežejo med seboj in z naravo, kar jim prinaša mir in dobro počutje.

5. Hoja zdravi

Nekatere raziskave pravijo, da pozitiven učinek hoje presega vpliv na kardiovaskularno zdravje; pri okrevanju naj bi pomagala tudi pacientom, obolelim za rakom.

V študiji, objavljeni v reviji International Journal of Sports Medicine, so raziskovalci merili oksidativni stres (za katerega so menili, da igra vlogo pri začetnem razvoju, napredovanju in ponovitvi raka) pri ženskah z rakom na dojkah in moških z rakom na prostati (v obdobju pred hojo in po njej). Ugotovili so, da hoja na daljše razdalje lahko izboljša oksidativno zmožnost v krvi onkoloških bolnikov, kar pripomore v boju z boleznijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!