Drago, dražje, najdražje: to je 5 najdražjih živil na svetu

Magazin 11. Feb 202306:00
Zlato
Profimedia

Predstavljamo vam peterico neverjetno luksuznih živil, ki si jih lahko privoščijo le najbogatejši. Ali pa tudi ne …

Luksuzna hrana in sestavine na seznamu so redke in nenavadne, predvsem pa jim je skupno, da niso primerne za tanke denarnice. Pogosto se pojavljajo le v majhnih količinah, saj so njihove vrednosti na kilogram vrtoglave.

Med 20 najdražjimi sestavinami najdemo ekstra deviško olivno olje Lambda, narejeno iz grške sorte oliv kroneiki, pa kraljevske ostrige in vrhunsko japonsko govedino wagyu. Tu je še kava kopi luwak in med, ki ga zbirajo izučeni jamski plezalci na severozahodu Turčije.

Najdražja začimba na svetu je žafran – več kot 10.000 ameriških dolarjev za kilogram. Za proizvodnjo enega kilograma začimbe je potrebnih 150.000 cvetov žafrana.

Tu pa je prva peterica najdražjih živil:

Lubenica
Profimedia

Črna lubenica

Ta redek sadež, ki prihaja iz Japonske, velja za najdražji sadež na zemeljski obli. Zaradi njegove občutljivosti jih letno pridelajo manj kot deset tisoč, zato lahko cena ene lubenice doseže 6.000 dolarjev. Na Japonskem jih pogosto poklanjajo kot poročno darilo.

Tuna
Profimedia

Modroplavuti tun

Različic je več, a vse so zaradi prekomernega lova zelo ogrožene. Pa tudi cenjene. Cenovni rekord drži 278 kilogramov težak primerek, ki so ga leta 2020 v Tokiu prodali za 1,8 milijona dolarjev.

Tartuf beli
Profimedia

Beli tartufi

Dražji so od črnih tartufov, posebej cenjeni pa so tisti iz okolice Piemonta, ki jih iščejo za to usposobljeni pujski in pasme psov. Zaradi svoje cene in intenzivne arome se večinoma uporabljajo v zelo majhnih količinah.

Kaviar
Profimedia

Kaviar

Kaviar je sinonim za luksuz. Drag je predvsem zato, ker se ikre nabirajo ročno. Svetovni rekord najdražjega je dolgo držal kaviar Golden Almas iz Irana, znan po žametnem okusu in ceni skoraj 35.000 dolarjev za kilogram. Prehitel ga je kaviar Strottarga Bianco, ki danes ni le najdražji kaviar na svetu, ampak tudi najdražji prehranski izdelek, saj stane 113.000 dolarjev kilogram. Kaj je skrivnost? Prekrit je z 22-karatnim zlatom! To sploh ne vpliva na okus, vpliva pa na ceno.

Zlato
Profimedia

Zlati lističi

Jedilno zlato. Pravo zlato med 22 in 24 karati je popolnoma varno za uživanje in se že dolgo uporablja v visoki kuhinji. Je popolnoma brez okusa, a je videti lepo, zato ga v visoki kulinariki pogosto uporabljajo za okraševanje sladic in koktajlov na svečanih dogodkih.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.