Edinstvena kolekcija Alexander McQueen v sodelovanju z umetnicami

Magazin 10. Jun 202215:45
kolekcija alexander mcqueen pre-fall 2022
Profimedia

Modna hiša Alexander McQueen se je za svojo kolekcijo pre-fall 2022 povezala z ducatom umetnic, ki so ponovno opredelile klasično povezavo med modo in likovno umetnostjo.

Modo nenehno navdihujejo umetniki, veliko manj pogosto pa je doživeti umetnike, ki svoj navdih črpajo iz modnega sveta. Za sezono pre-fall 2022 je kreativna direktorica za znamko Alexander McQueen, Sarah Burton, zbrala ducat umetnic iz različnih držav in kultur – katerih ideje so bile ekskluzivno razkrite za spletni medij Fashion Network. Umetniška dela so bila predstavljena v butiku na Old Bond Street v Londonu poleg mode, ki je vzbudila umetničino domišljijo. Naloga je bila očitno spodbudna – ustvarjanje umetnin, ki so drzne in briljantne ter temačne in srh vzbujajoče.

Umetnine, tako kot vsa moda, bodo na voljo v trgovini in na spletu, razstava, ki si jo seveda oglejte, če ste oziroma boste v Londonu, pa je odprta do 21. junija.

Za ta edinstveni projekt z naslovom PROCESS se je blagovna znamka združila z 12 mednarodnimi umetnicami: Ann Cathrin November Høibo, Beverly Semmes, Bingyi, Cristino de Middel, Guinevere van Seenus, Hope Gangloff, Marcio Kure, Jackie Nickerson, Jennie Jieun Lee, Judas Companion in Marcelo Correa Marcia Michael. Vsaka izmed umetnic je izbrala en videz iz prihajajoče kolekcije Alexander McQueen in ga reinterpretirala skozi svoj ustvarjalni proces. Sarah Burton je s tem projektom poudarjala dejstvo, da ima ustvarjalnost nešteto perspektiv. Kolekcijo Pre-Fall 2022 je navdihnila Zemlja in se osredotoča na silhuete.

alexander mcqueen pre-fall 2022
Profimedia

Umetnice so kot predmet navdiha dvakrat izbrale enak videz. Marcela Correa in Beverly Semmes sta obe delali z rumeno obleko s korzetom. Correa, rojena v Čilu, si je na primer zamislila par nadrealističnih kiparskih glav iz revij, kamna in papirja, Američanka Beverly Semmes pa je obleko povezala v bazen rožnate organze. Poleg je še natančna kopija njenega črnega labradorca, ki je bil stalno prisoten med nastajanjem umetnine – ponosno nosi kovinsko pasjo ovratnico, narejeno iz torbice McQueen.

alexander mcqueen pre-fall 2022
Profimedia

Slavna nekdanja manekenka Guinevere van Seenus, veteranska zvezda McQueenovih modnih revij, je izbrala razmeroma preprosto srebrno obleko, tako kot Cristina de Middel. Slednja je razvila kratek video z naslovom The New Domestic, meditacijo o tem, kako so bile ženske včasih ponižane na status gospodinje, ujete v štiri stene, iz katerih danes eksplodirajo, medtem ko je van Seenus ustvarila serijo oksidiranih polaroidov, končanih s kovinsko vezenino iz hišnega ateljeja.

alexander mcqueen pre-fall 2022
Profimedia

Tkanina je bila ključni lajtmotiv – kot v tapiseriji iz surovega bombaža – Ann Cathrin November Høibo, ki jo je navdihnila nežna rožnata obleka. Kitajska umetnica Bingyi je z romantično vizijo reinterpretirala belo obleko kot poročno obleko iz zdrobljenega ekru papirja, ki se postopoma razplete, in zato posledično nevesta pride do oltarja skoraj gola.

alexander mcqueen pre-fall 2022
Profimedia

”To sezono sem želela vzpostaviti nov ustvarjalni dialog s kolekcijo in videti, kako bodo umetnice interpretirale delo, ki smo ga ustvarili v studiu … Želeli smo, da imajo umetnice popolno svobodo, da se odzovejo na oblačila, ustvarjajo drzno in miselno ustvarijo dialog s svojimi deli. Upam, da bodo gledalci, tako kot smo mi vsi, ki smo bili priča tem ustvarjalnim procesom, navdihnjeni,” je za javnost izjavila Burton.

alexander mcqueen pre-fall 2022
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje