Egipčani ogorčeni nad pevko Beyonce kot egipčansko kraljico Nefretete

Magazin 24. Jul 202310:43 0 komentarjev
Beyonce, muzej
PROFIMEDIA

V muzeju nizozemskega mesta Leiden so se odločili za prikaz vpliva starega Egipta na temnopolte glasbenike. Tako je ameriška zvezdnica z afriškimi koreninami Beyonce oblečena kot egipčanska kraljica Nefretete. V službi za umetnine starodavnega Egipta so zapisali, da gre za ponarejanje zgodovine.

Razstava nacionalnega muzeja starodavnih umetnin Rijksmuseum van Oudheden v Leidnu je razburila Egipt. Kot so zapisali v državni službi za umetnine starodavnega Egipta, si želi muzej s svojim “afrocentričnim” pristopom prisvojiti egiptovsko kulturo in tako ponarejati zgodovino.

Beyonce, muzej
PROFIMEDIA

V muzeju so prizadeti zlasti zaradi komentarjev na družbenih omrežjih, ki so se pojavili ob sporu, in so rasistične in žaljive narave. Kot so zapisali, se je “tisto, kar naj bi bilo namenjeno predstavitvi egipčanskega vpliva v hip hopu, jazzu, soulu in funku, sprevrglo v kulturno vojno”.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je nizozemska razstava, ki so jo odprli konec aprila, posegla v spor, ki se je v Egiptu začel že zaradi Netflixovega filma o Kleopatri. Tedaj so se v Egiptu zgražali, ker je bila starodavna kraljica prikazana kot temnopolta, in vztrajali, da je imela svetlejšo kožo.

Nas, album
Med razstavljenimi predmeti je tudi zlata maska faraona, ki se izkaže za sodobno skulpturo, ki temelji na naslovnici albuma temnopoltega raperja Nasa. (PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!