Elvis Presley: 45 let od smrti kralja rokenrola

Magazin 16. Avg 202207:001 komentar
Delite:
45 let smrti elvisa presleya
Foto: Profimedia

16. avgusta 1977 je umrl ameriški pevec Elvis Presley, znan tudi kot kralj rokenrola ali, krajše, kralj. V svoji več kot 20-letni karieri je podrl številne rekorde prodaje plošč in obiskanosti koncertov. Več kot 100 njegovih pesmi je doseglo lestvico Top 30 v ZDA, 17 pa jih je doseglo številko 1. Prodanih je bilo več kot milijarda njegovih plošč.

Elvis Aaron Presley se je rodil 8. januarja in danes velja za eno najpomembnejših popularnih ikon 20. stoletja. Njegove energične interpretacije pesmi in spolno provokativen slog izvajanja, združeni z izjemno močno mešanico vplivov med barvnimi črtami v transformativnem obdobju rasnih odnosov, so ga pripeljali do velikega uspeha in začetnih polemik. Presley je najprej odraščal v Tupelu v Mississippiju, potem pa se je pri 13 letih z družino preselil v Memphis v Tennesseeju. Tam se je leta 1954 začela njegova glasbena kariera. Prvi korak je bilo snemanje pri založbi Sun Records s producentom Samom Phillipsom, ki je želel približati zvok afroameriške glasbe širšemu občinstvu. Presley na ritem akustični kitari ob spremljavi kitarista Scottyja Moora in basista Billa Blacka je bil pionir rockabillyja, hitrega, backbeat vodenega zlitja kantri glasbe ter ritma in bluza. Leta 1955 se je pridružil bobnar D. J. Fontana, da bi dopolnil zasedbo Presleyjevega klasičnega kvarteta. Njegov prvi singel Heartbreak Hotel je izšel januarja 1956 in postal hit številka ena v ZDA. V enem letu je založba prodala kar 10 milijonov Presleyjevih singlov. Z nizom uspešnih televizijskih nastopov in rekordov, ki so dosegli vrhove lestvic, je Presley postal vodilna osebnost na novo priljubljenega zvoka rokenrola, čeprav sta ga njegov performativni slog in promocija takrat marginaliziranega afroameriškega zvoka uveljavila kot grožnjo moralni blaginji ameriške bele mladine.

45 let smrti elvisa presleya
Foto : Profimedia

Novembra 1956 je Presley prvič nastopal v filmu, in sicer v Love Me Tender. Dve leti zatem je bil vpoklican v vojaško službo, še dve leti pozneje pa je Presley ponovno začel svojo snemalno kariero z nekaterimi svojimi komercialno najuspešnejšimi deli. Večji del 60. let prejšnjega stoletja je posvetil snemanju hollywoodskih filmov in glasbenih albumov, ki so bili večinoma kritično zasmehovani. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Jailhouse Rock (1957), Blue Hawaii (1961) in Viva Las Vegas (1964). Leta 1968 se je po sedemletnem premoru z nastopi v živo vrnil na oder v priznani televizijski oddaji Elvis, kar je vodilo do podaljšane koncertne rezidence v Las Vegasu in niza zelo donosnih turnej. Leta 1973 je imel Presley prvi koncert samostojnega umetnika, ki so ga predvajali po vsem svetu, Aloha s Havajev.

45 let smrti elvisa presleya
Foto : Profimedia

Med svojo vojaško kariero je leta 1959 na zabavi v svojem najetem domu v Bad Nauheimu v Nemčiji spoznal Priscillo Ann Wagner. Čeprav je bila stara le 14 let, je nanj naredila velik vtis. Elvis naj bi se pred njo obnašal kot neroden fant. Pogosto sta bila skupaj vse do njegovega odhoda iz Zahodne Nemčije marca 1960. Po Elvisovi vrnitvi v ZDA ji je uspelo ohraniti stik z njim po telefonu, čeprav se nista več videla do poletja 1962, ko so ji starši končno dovolili obisk, marca 1963 pa se je tudi za vedno preselila v Memphis. Malo pred božičem leta 1966 jo je Elvis zasnubil. V svoji knjigi Elvis in jaz Priscilla opisuje Presleyja kot zelo strastnega moškega, ki do nje ni bil odkrito seksualen. Po njenem pripovedovanju ji je pevec rekel, da morata s seksom počakati do poroke. Par se je poročil 1. maja 1967 v hotelu Aladdin v Las Vegasu. Poroka, ki jo je organiziral njegov menedžer, pa je imela zelo malo gostov in se je končala v osmih minutah. Sledila je hitra tiskovna konferenca in 10.000 ameriških dolarjev vreden zajtrk, ki so se ga udeležili prijatelji, družina in poslovni partnerji iz založbe.

45 let smrti elvisa presleya
Foto : Profimedia

Točno devet mesecev po poroki se jima je rodila hčerka Lisa Marie, zakon pa na žalost ni trajal dolgo. Čeprav sta zakonca na zunaj delovala srečno, sta bila oba vpletena v številne romantične afere. Elvin in Priscilla sta se razšla 23. februarja 1972 in 26. julija vložila zahtevo za ločitev. Par se je strinjal, da si bosta delila skrbništvo nad hčerko, Priscilla pa je prejela tudi denarno plačilo v vrednosti 725.000 ameriških dolarjev ter preživnino. Tudi po ločitvi sta si ostala blizu in sta na dan ločitve z roko v roki zapustila sodišče. Do takrat je bilo njegovo zdravje že resno načeto. Dvakrat med letom je vzel prevelik odmerek barbituratov in po prvem incidentu tri dni preživel v komi v svojem hotelskem apartmaju. Proti koncu leta 1973 je bil v hospitaliziran zaradi posledic zasvojenosti s petidinom. Po besedah njegovega zdravnika je Presley čutil, da s tem, ko dobi zdravila od zdravnika, ni običajen vsakodnevni odvisnik, ki dobi nekaj z ulice. V tem času je imel na leto ogromno nastopov v živo, tudi do 168 koncertov, kar je bil njegov najbolj natrpan urnik doslej. Kljub šibkemu zdravju se je leta 1974 podal na še eno intenzivno turnejo.

45 let smrti elvisa presleya
Foto : Profimedia

16. avgusta 1977 zvečer naj bi Presley odletel iz Memphisa, da bi začel novo turnejo. Tistega popoldneva ga je Ginger Alden odkrila v neodzivnem stanju na tleh kopalnice v njegovem dvorcu Graceland. Poskusi, da bi ga oživili, so bili neuspešni in v bolnišnici Baptist Memorial so ga ob 15.30 razglasili za mrtvega. Star je bil 42 let. Presleyjev pogreb je bil v Gracelandu v četrtek, 18. avgusta. Na procesiji se je zbralo skoraj 80.000 ljudi, pri čemer je pred vhodom avto trčil v skupino oboževalcev in pri tem ubil dve mladi ženski, tretjo pa hudo poškodoval. Po poskusu kraje Presleyjevega trupla konec avgusta so bili ostanki Presleyja in njegove matere izkopani in ponovno pokopani na vrtu Graceland 2. oktobra.

Po prodanih več kot 500 milijonih plošč po vsem svetu je Presley priznan kot najbolje prodajani solo glasbeni izvajalec vseh časov po Guinnessovi knjigi rekordov. Bil je komercialno uspešen v številnih zvrsteh, vključno s popom, kantrijem, ritmom in bluzom, sodobno glasbo za odrasle in gospelom. Presley je prejel tri nagrade grammy, nagrado grammy za življenjsko delo in bil sprejet v več glasbenih hiš slavnih. Ima več rekordov, vključno z največ zlatimi in platinastimi albumi s certifikatom RIAA, največ albumi, uvrščenimi na lestvico Billboard 200, največ albumi številka ena solo izvajalcev na lestvici albumov Združenega kraljestva in največje število singlov vseh izvajalcev na britanski lestvici. Leta 2018 je bil Presley posthumno nagrajen s predsedniško medaljo svobode.

45 let smrti elvisa presleya
Foto : Profimedia
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Komentari

Vaš komentar