Evropski Kolorado. Impresiven kanjon, ki navdušuje s svojimi barvami

Magazin 12. Mar 202317:47 0 komentarjev
PROFIMEDIA

V francoski Provansi leži kanjon, ki zaradi oranžnih kamnin spominja na znameniti kanjon v ameriškem Koloradu. Zaradi podobnosti se je te doline na stari celini prijelo ime "evropski Kolorado". Kako je nastal?

Provansalski Kolorado (francosko Le Colorado Provencal) na jugu Francije se lahko kosa z znanim kanjonom Kolorado v ZDA, piše portal Punkufer.

V nekdanjem kamnolomu in rudniku v Franciji lahko obiskovalci občudujejo strme pečine v rdečih, oranžnih in rumenih odtenkih, ki do svojega izraza najbolj pridejo v mraku. Dolina se razteza na sto hektarjih.

Kot še piše Punkufer, o tem kraju kroži legenda.

V preteklosti naj bi na tem območju vladal kralj Roussillon, njegova žena pa se je menda zaljubila v trubadurja. Kralj je izvedel za njuno afero in ga dal usmrtiti. Ko je žena izvedela, kaj se je zgodilo, se je od žalosti vrgla s pečine, njena kri pa naj bi obarvala stene skal v provansalskem Koloradu.

A to je le legenda, geografi medtem razlagajo, da je bil kanjon prekrit z morjem.

Po več kot sto milijonih let, vremenskih spremembah in umiku morja so nastale impresivne formacije, ki v evropski Kolorado vsako leto privabljajo na tisoče turistov.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!