Znana zmagovalka Evrovizije 2022

Magazin 14. Maj 202207:07 > 15. Maj 2022 09:15 0 komentarjev

Sinoči je bil pravi praznik za ljubitelje evropskega glasbenega festivala Evrovizija. Na sporedu je bil namreč veliki finale, nastopilo je 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki "velikih petih", torej Francije, Španije, Nemčije, Velike Britanije in Italije, ki je bila letos tudi gostiteljica izbora. Po pričakovanjih je Ukrajina postala zmagovalka velikega finala Evrovizije 2022.

Finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2022 v Torinu je odprla predstavnica Češke We Are Domi s pesmijo Lights Off. Tako Češka kot Romunija – ki je letos stavila na WRS in skladbo Llámame – na evrovizijskem odru še nista slavili. Je pa leta 2017 v Ukrajini zmagala Portugalska, ki je letos stavila na Maro in skladbo Saudade, Saudade. Pod četrto zaporedno številko so bili predstavniki Finske, svetovno znana zasedba The Rasmus je množico razvnela s skladbo Jezebel. Sledil je Švicar Marius Bear s pesmijo Boys do Cry, nato pa Francozi Alvan & Ahez s pesmijo Fulenn.

PROFIMEDIA
Armenija (vir: PROFIMEDIA)
Armenija (vir: PROFIMEDIA)
Romunija (vir: PROFIMEDIA)
Portugalska (vir: PROFIMEDIA)
Romunija (vir: PROFIMEDIA)
Finska (vir: PROFIMEDIA)
Švica (vir: PROFIMEDIA)

Pod zaporedno številko sedem je bila Norveška, ki ima do danes tri evrovizijske zmage (1985, 1995 in 2009), letos je poskušala gledalce prepričati zasedba Subwoolfer s pesmijo Give That Wolf A Banana. Sledila je Armenka Rosa Linn s pesmijo Snap. Po pričakovanju sta areno PalaOlimpico povsem razvnela domačina Mahmood in Blanco z balado Brividi. Italija je do zdaj sicer slavila trikrat (1964, 1990 in 2021). Pod deseto zaporedno številko je nastopila Španka Chanel s pesmijo SloMo. Sledila je Nizozemska, ki je zagotovo ena izmed bolj uspešnih držav, saj je zabeležila že pet zmag (1957, 1959, 1969, 1975 in 2019). Letos so stavili na skladbo De Diepte in 21-letno pevko S10. 

Prva polovica finala se je zaključila z nastopom favorita – zasedbe Kaluš Orkestra iz Ukrajine s pesmijo Stefania, ki je nastala kot poklon vsem materam – prav Ukrajini so bile stavnice vseskozi najbolj naklonjene. Pod 13. zaporedno številko je Nemčijo predstavil 24-letni Malik Harris s skladbo Rockstars. Nemčija ima do zdaj dve evrovizijski zmagi (1982, 2010). Sledila je Litva, ki zmage še nima. Letos pa je svoje upe položila na Moniko Liu s pesmijo Sentimentai.

15. skladbo večera je prispeval Azerbajdžan, ki je slavil enkrat, in sicer leta 2011. Letos to državo s skladbo Fade To Black predstavlja Nadir Rustamli. Sledila je Belgijka Jérémie Makiese s skladbo Miss You. Pod številko 17 je pesem Die Together prepevala Grkinja Amanda Georgiadi Tenfjord. Islandsko zgodbo so zaokrožile sestre Sigga, Beta in Elín, združene pod imenom Systur, s skladbo Með Hækkandi Só. Moldavija ima na Evroviziji do zdaj najboljše tretje mesto iz leta 2017, letos je stavila na zasedbo Trenulețul s poskočno skladbo Zdob SZdub & Advahov Brothers.

Srbija (vir: PROFIMEDIA)
Belgija (vir: PROFIMEDIA)
Švedska (vir: PROFIMEDIA)
Belgija (vir: PROFIMEDIA)
Azerbajdžan (vir: PROFIMEDIA)
Združeno kraljestvo (vir: PROFIMEDIA)
(vir: PROFIMEDIA)
Španija (vir: PROFIMEDIA)
Španija (vir: PROFIMEDIA)
Grčija (vir: PROFIMEDIA)
Združeno kraljestvo (vir: PROFIMEDIA)
Nizozemska (vir: PROFIMEDIA)
Nizozemska (vir: PROFIMEDIA)
Italija (vir: PROFIMEDIA)
Španija (vir: PROFIMEDIA)
Španija (vir: PROFIMEDIA)
Estonija (vir: PROFIMEDIA)
Estonija (vir: PROFIMEDIA)
Poljska (vir: PROFIMEDIA)
Srbija (vir: PROFIMEDIA)
Srbija (vir: PROFIMEDIA)
Srbija (vir: PROFIMEDIA)
Avstralija (vir: PROFIMEDIA)

Švedska, ki ima kar šest evrovizijskih zmag (1974, 1984, 1991, 1999, 2012 in 2015), je bila blizu še eni zmagi – stavnice so bile naklonjene Cornelii Jakobs s skladbo Hold Me Closer. 21. skladbo Not The Same je odpel Sheldon Riley iz Avstralije, ki na Evroviziji še ni slavila. Sledilo je Združeno kraljestvo, ki ima pet zmag (1967, 1969, 1976, 1981 in 1997), letos ga je zastopal 33-letni glasbenik Sam Ryder s pesmijo Space Man. Tudi Poljska evrovizijske zmage še nima, letos so stavili na Ochmana in skladbo River.

Predzadnja je na odru bila Srbkinja Ana Đurić – Konstrakta s pesmijo In corpore sano. Srbija ima sicer eno zelo odmevno zmago, leta 2007 je Marija Šerifović prepričala z Molitvo. Finalni večer Evrovizije 2022 je sklenil Estonec Stefan s pesmijo Hope. Za zanimivost glasbenik je znan po tem, da ga je pred dvema letoma priljubljena domača revija razglasila za najbolj seksi moškega leta Estonije.

Evropi zadnji kos pice ni teknil

Prvi polfinalni izbor je bil v torek, takrat so kot peti po vrsti nastopili tudi slovenski predstavniki, skupina LPS (Last Pizza Slice). Gimnazijci se v finale žal niso uvrstili, je pa uspelo Švici, Armeniji, Islandiji, Litvi, Portugalski, Norveški, Grčiji, Ukrajini, Moldaviji in Nizozemski. V drugem polfinalnem večeru se je za vstopnico do finala potegovalo 18 držav (Avstralija, Azerbajdžan, Belgija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Gruzija, Irska, Izrael, Malta, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, San Marino, Srbija in Švedska). Uspelo je Belgiji, Češki, Azerbajdžanu, Poljski, Finski, Estoniji, Avstraliji, Švedski, Romuniji in Srbiji. Finale je vsako leto že vnaprej obljubljeno državam “velikih 5”, skupini držav, ki prispevajo največ denarja Evropski zvezi radijskih in televizijskih postaj (EBU). To so Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo.

Stavnice so najbolje kazale Ukrajini

Stavnice so sicer najbolje kazale ukrajinski zasedbi Kaluš Orkestra, čeprav so se številni pred tekmovanjem strinjali, da v drugačnih okoliščinah ne bi bili med favoriti. Dolgoletni komentator Evrovizije Andrej Hofer na primer meni, da ne bi bilo dobro, da Ukrajina zmaga, saj je “potem vsa filozofija EBU zaman”. Tudi Tomaž Mihelič – Marlenna, ki je Slovenijo v okviru zasedbe Sestre zastopal pred dvajsetimi leti, meni, da “rompompom okoli Ukrajine potrjuje, da je Evrovizija vendarle politični festival”.

Ukrajina je sicer na Evroviziji prvič sodelovala leta 2003, hitro pa je postala ena izmed bolj uspešnih držav na tekmovanju. Prvič so zmagali že leto po prvem nastopu (Ruslana), drugič pa leta 2016, ko je v Stockholmu zmagala Jamala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!