Fitnes naprave, na katerih zabeležijo največ poškodb

Magazin 09. Apr 202315:30
telovadba
Profimedia

Telesna aktivnost je pomembna komponenta zdravega življenja. Nekateri izberejo tek, drugi kolesarjenje, tretji fitnes naprave. A previdnost ni odveč, saj se ob neprimernem ravnanju naša fitnes odiseja hitro konča v bolečinah.

Ko so telovadnice ob začetku epidemije zaprle svoja vrata, je prodaja naprav za domači fitnes skokovito poskočila. Raziskava podjetja NPD Group je postregla s trimestnimi številkami povečanja prodaje telovadne opreme za domačo vadbo.

Prodaja prostih uteži je poskočila za 181 odstotkov, sobnih koles za 170 odstotkov, največ pa se je povečala prodaja klopi z utežmi – kar za 259 odstotkov. Potrošniki so vlagali tudi v veslaške naprave, tekaške steze in fitnes aplikacije, ki so jim omogočile kar najbolj učinkovito vadbo za štirimi stenami doma.

Nova raziskava avstralskega raziskovalnega podjetja Compare the Market je zajela fitnes naprave, ki letno zabeležijo največ poškodb. Previdnost ob vadbi zato ni odveč.

Sobno kolo

Pred porabo velja sedež in krmilo prilagoditi vaši velikosti in potrebam, v nasprotnem primeru lahko zaradi neprimerne drže utrpite poškodbe vratu, hrbta in ramen.

Pri nekaterih se izrazijo celo poškodbe zapestja zaradi nepravilne drže krmila.

fitnes
Profimedia

Naprava za veslanje

Morda zveni neverjetno, a veliko vadečih ni podučenih o pravilni drži pri veslanju – nagnjeni so naprej, ramena so obrnjena navzdol, roke iztegnjene naprej in jih povlečejo nazaj šele, ko so noge povsem iztegnjene.

S tem se poškodujejo hrbet, kolena in zapestja. Da bi se izognili poškodbam na veslaški napravi, je koristno sodelovati s trenerjem in izpiliti držo.

Uteži

Pri dvigovanju uteži gre lahko marsikaj narobe, začenši s tem, da jih ljudje ne držijo vedno pravilno. Nekateri po drugi strani dvigujejo pretežke uteži. Omenjena raziskava je poročala kar o 1.166 poškodbah zaradi uteži, kar je več kot dvakrat več od poškodb na tekaški stezi (482 primerov).

telovadba, boni
Profimedia

Tekaška steza

Za razliko od teka na prostem tekaške steze ponujajo stopnjevanje težavnosti po korakih, a je površina za tek precej manj prizanesljiva napram naravni podlagi. Tudi to je eden izmed razlogov, ki povzročijo poškodbe pri ponavljajoči se uporabi.

Poleg tega tekači pogosto precenijo svojo pripravljenost in nastavijo prehitro hitrost, kar lahko tudi v primeru padcev privede do precej hujših vrst poškodb.

”Bench Press”

Tako kot večina telovadne opreme so tudi t. i. ”benchi” nevarni zaradi nepravilne uporabe. Velik dejavnik je tudi teža, saj lahko prevelika obtežitev in pritiski na klop povzročijo poškodbe rame ali dolgoročne poškodbe hrbta.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.