Nasveti za znižanje stroškov za hrano

Magazin 01. Okt 202220:243 komentarji
Nakupovanje
Foto: PROFIMEDIA

Čarobna palica, ki bi rešila vse naše težave, ne obstaja, enako velja za podražitve v trgovinah. Pri znižanju stroškov nam lahko pomagajo tudi varčevalni nasveti revije Forbes pri nakupu hrane.

Pazite se pasti spletnih mest, ki ponujajo popuste

Aplikacije in spletna mesta, ki prikazujejo promocije v trgovinah, so lahko zelo uporabni. Morda se vam ne zdi preveč zanimivo vsak dan spremljati, kaj je v akciji, a ko gre za hrano, lahko to pomembno vpliva na gospodinjski proračun. Preizkusite nekaj možnosti in naredite seznam tega, kar potrebujete.

Vendar pazite, da se ne ujamete v past – naj vas ne zanese, da morate nekaj kupiti samo zato, ker je v akciji, ampak kupite tisto, kar potrebujete.

Obroke načrtujte na podlagi živil, ki so znižana

V številnih trgovinah imajo v ponudbi izdelke, ki jim bo kmalu potekel rok uporabe, a so še uporabni. Ni slabo, če na podlagi tega načrtujete obroke, recimo večerjo ali zajtrk, za naslednji dan ali dva. Razumljivo je, da marsikdo nima časa vsak dan obiskati trgovine in gledati, katera živila so v tej skupini, in potem na podlagi tega kuhati, a če boste to pravilo uporabili nekajkrat na teden, boste zagotovo zapravili manj.

Pametno izberite čas nakupovanja

Nenapisano pravilo pravi, da se po nakupih ne smete odpraviti s praznim želodcem. Če ste lačni, ko greste v trgovino ali na tržnico, obstaja velika verjetnost, da boste kupili stvari, ki jih ne potrebujete, samo zato, ker ste lačni. Zato se po nakupih odpravite siti in spočiti.

Zelo pomembno je tudi, da se striktno držite vnaprej sestavljenega seznama. Če kupite samo tisto, kar resnično potrebujete, in ne tistega, kar boste morda nekoč potrebovali, je jasno, da boste porabili manj denarja.

Naredite zalogo osnovnih stvari, vendar ne pretiravajte

Če je v akciji živilo, ki ga uporabljate vsak dan, lahko namesto enega vzamete več njih, piše Forbes.

Pomembno je vedeti, da v takih primerih več ni vedno bolje. Priče smo namreč prizorom kopičenja hrane, ko ljudje odnesejo po več deset kilogramov sladkorja in moke. In malokdo se vpraša, kaj bodo naredili s toliko moke, pa tudi o roku uporabe.

Razmislite o pripravi hrane vnaprej

Pojma nimate, kaj bi jedli za kosilo, nato pa na koncu skočite v restavracijo s hitro prehrano na burger in krompirček, naročite dostavo ali pa na hitro kupite nekaj. Takšen način prehranjevanja lahko vpliva tudi na gospodinjski proračun.

Načrtovanje obrokov vam lahko pomaga prihraniti stroške hrane. Če načrtujete, kaj boste imeli za obroke v naslednjih dneh, lahko vnaprej pametno nakupujete živila, tudi tista, ki so v akciji. In ko si naredite ta načrt, se boste izognili nepričakovanim stroškom pri nakupovanju v zadnjem trenutku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar