Fotografija, ki je raznežila splet

Magazin 12. Feb 202412:22 0 komentarjev
Nagrajena fotografija s severnim medvedom
Foto: PROFIMEDIA

Fotografija je tudi glasen opomin na krhkost našega planeta ter škodljive vplive podnebnega segrevanja in izgube habitatov.

Fotografija mladega polarnega medveda, ki dremlje na talečih se ostankih majhne ledene gore, je zmagala na natečaju People’s Choice Award kot najboljša fotografija iz narave. Natečaj vsako leto organizira Prirodoslovni muzej v Londonu.

Spečega medveda je s kamero ujel britanski amaterski fotograf Nima Sarikhani ob norveškem arhipelagu Svalbard, ki leži globoko znotraj polarnega kroga, približno 800 kilometrov od severnega tečaja.

Slika, ki je zakrožila po družbenih omrežjih, je raznežila mnoge, ima pa tudi močno sporočilno vrednost. “Nimova srce parajoča in ganljiva slika nam omogoča, da vidimo lepoto in krhkost svojega planeta,” je dejal Douglas Gurr, direktor Prirodoslovnega muzeja v Londonu. “Njegova slika, ki spodbuja razmišljanje, je jasen opomin na neločljivo vez med živaljo in njenim habitatom ter služi kot vizualni prikaz škodljivih vplivov podnebnega segrevanja in izgube življenjskih okolij,” je dodal v izjavi za Live Science.

Podnebne spremembe veljajo za največjo grožnjo preživetju polarnih medvedov v naravi, saj se zaradi vse višjih temperatur tali morski led, od katerega so te živali odvisne. Severni medvedje so na rdečem seznamu ogroženih vrst Mednarodne zveze za ohranjanje narave. V naravi živi še približno 26.000 polarnih medvedov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!