Fotografija, ki je zmedla bralca: “Ali desno pravilo velja?”

Magazin 13. Apr 202416:43 24 komentarjev
cestno prometni predpisi, vaja, CPP, desno pravilo
Foto: BRALEC

Bralec nam je poslal fotografijo situacije na cesti, za katero je potrebno odgovoriti, ali desno pravilo velja. Ali poznate odgovor?

“V bližnji prihodnosti želim opraviti teoretični izpit za vožnjo z motorjem. V ta namen rešujem vaje, ki mi jih je predlagal moj inštruktor,” nam je napisal bralec.

“V eni od vaj je fotografija, ki prikazuje situacijo na cesti, kjer se v Y križišču srečajo trije avtomobili. Odgovoriti je potrebno na vprašanje: Ali med katerimi vozili velja desno pravilo?

Možni so naslednji odgovori:

Da, med menoj in modrim avtomobilom
Da, med rumenim in modrim avtomobilom
Ne. Na tem križišču desno pravilo ne velja

Da, med menoj in rumenim avtomobilom.

Aplikacija z vajami, ki jih je reševal bralec kaže, da je pravilen četrti odgovor: “Da, med menoj in rumenim avtomobilom”. Bralec pa meni, da je to ni pravilen odgovor. Po njegovem mnenju je pravilen odgovor, da na tem križišču desno pravilo ne velja, saj znak nakazuje smer prednostne ceste in v tem primeru veljajo prometni znaki in ne desno pravilo.

Vendar bralec še piše, da je sliko pokazal tudi inštruktorju, ki mu je odgovoril, da je pravilen četrti odgovor, vendar bralec ni napisal, zakaj inštruktor trdi, da pravilo velja.

Inštruktor vožnje, ki ni želel ostati imenovan, nam je povedal, da je odgovor številka 4 v resnici pravilen. “Gre za to, da vaš in rumeni avtomobil vozita po enakovredni, prednostni cesti,” je dejal. “Predstavljajte si, da to ni križišče Y, ampak pravokotno križišče s tremi kraki, v obliki črke T, v katerem vi vozite po prednostni cesti naravnost na stransko cesto, s katere prihaja modro vozilo, z desne pa vam prav tak po prednostni cesti prihaja rumeno. V tem primeru velja seveda desno pravilo,” nam je povedal.

Kaj pa menite vi? Odgovorite na vprašanje v spodnji anketi in primerjajte svoj odgovor z drugimi.

Loading Poll…

Če vam ankete ne prikaže, jo lahko najdete na povezavi: https://linkto.run/p/UDAEZE5N

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje