Fotografija najbolj znane grške plaže obšla svet: “Ne morem razumeti”

Magazin 12. Avg 202207:56 > 16. Avg 2022 13:14 7 komentarjev
Plaža Navagio na otoku Zakintos
Facebook/Mihalis Bakas

Plaža tihotapcev oziroma plaža Navagio na grškem otoku Zakintos je ena najbolj obiskanih. Fotografije in razglednice so zaradi rjaste ladijske razbitine precej dobro poznane širši javnosti, a tokrat je zakrožila malo drugačna fotografija.

Fotografijo, ki je razburila ljudi na družbenih omrežjih, je na Facebooku objavil ekolog Mihalis Bakas. Na njej je videti kup smeti sredi poznane plaže tihotapcev oziroma plaže Navagio na grškem otoku Zakintos, za katerega ni videti, da bi motil turiste.

“Grško leto 2022. Ne morem razumeti, kako lahko plačate, da za nekaj ur odidete na eno najlepših plaž na tem svetu, nato pa tam pustite smeti,” je zapisal pod fotografijo.

Težava pa je mnogo večja od neodgovornih turistov. V pogovoru za grški portal protothema.gr je župan Zakintosa Nikitas Aretakis pojasnil, da ta plaža ni v pristojnosti občine in da zato občina ni odgovorna za čiščenje. Pred približno enim mesecem so  plažo še upravljali, po njegovih zagotovilih pa takrat smeti ni bilo.

“Do pred mesecem dni smo skrbeli za plažo Navagio in spremljali čistočo na njej in zemljišču, kjer so gostilne. Vendar jo zdaj upravlja odbor za uporabo in izboljšanje plaže, ki je bil ustanovljen decembra 2021. Zato bodo morali najeti čoln in ljudi, ki bodo tam pobirali smeti. Ko smo bili zanjo odgovorni mi, smo imeli tudi nekoga, ki smo ga plačevali za čiščenje plaže, pa tudi ljudi, ki so pazili na turiste, da ne bi bilo težav z nasedanjem čolnov. Zdaj je naša edina obveznost imeti reševalca iz vode. Odbor mora nemudoma najti rešitev za to težavo,” je po poročanju Nova.rs povedal Aretakis.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.