Zgodba o ganljivi fotografiji: “Vau, to je to, kar želim deliti z vsemi”

Magazin 04. Okt 202208:20 0 komentarjev
Roger Federer in Nadal
PROFIMEDIA

Kratek trenutek – trajal je le pol sekunde – je ujel intenzivnost odnosa in rivalstva med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom.

Fotografinja Ella Ling je na Laverjevem pokalu ob robu igrišča s pripravljenim fotoaparatom pričakovala, da bo teniško slovo Rogerja Federerja nabito s čustvi, ko pa je napočil ta trenutek, jo je izliv solz in občudovanja presenetil. Pred njo sta v londonski areni O2 sedela Roger Federer in Rafael Nadal – dolgoletni prijatelj in tekmec švicarskega zvezdnika – in z roko v roki neutolažljivo jokala.

Ko se je začel odvijati čustveni prizor po Federerjevem zadnjem dvoboju, je Ling začela klikati na fotoaparat in upala na najboljše. “Šele ko sem se vrnila k računalniku in prenesla vse fotografije, sem našla dotično in pomislila: Vau, to je fotografija, ki jo želim deliti z vsemi,” je za CNN Sport povedala Ling, ki spremlja moške in ženske teniške turneje po vsem svetu.

Fotografija – posnetek Federerjeve roke na Nadalovi, medtem ko je Ellie Goulding med Laverjevim pokalom izvajala pesem Still Falling For You – je pritegnila veliko pozornosti, saj je ujela prizor, ki mu Ling na teniškem igrišču še ni bila priča.

“Želela sem ujeti trenutek, ki bi resnično povzel občutek tega večera, pa tudi trenutek v zgodovini, ko je Federer končno odigral svojo zadnjo tekmo in se upokojil,” je dodala. “Vedno sem si želela narediti ikonično fotografijo, vendar si nikoli nisem predstavljala, da jo tudi bom.”

Laverjev pokal je bil priložnost, da se poklonimo Federerjevi bleščeči teniški karieri, čeprav mu rezultati niso bili naklonjeni.

Prvi dan turnirja je skupaj z Nadalom izgubil tekmo dvojic proti Američanoma Jacku Socku in Francesu Tiafoeju, naslednja dva dneva pa je bil na stranskem tiru, saj je ekipa Evropa izgubila proti ekipi preostalega sveta s 13 : 8.

Toda podoba, ki bo verjetno zaznamovala Federerjev labodji spev, je podoba njega in Nadala, ki sta tekmeca že več kot 15 let in sta osvojila 42 naslovov za grand slam, in sicer kako se trudita brzdati čustva.

“Mislim, da imata Federer in Nadal zunaj igrišča zelo podobne vrednote in moralo,” je dejala Ling. “Zelo cenita družino in spoštovanje. Oba sta zelo zelo elegantna. Vedno dobivata nagrade za športno vedenje in podobno. Mislim, da sta se prav tu povezala.”

“Hkrati pa mislim, da nihče od nas ni razumel, kako blizu sta si bila. Vse do tega trenutka se niti sama tega nisem zavedala.”

Federer in Nadal sta se v času njunega rivalstva pomerila 40-krat, od tega v devetih finalih turnirjev za grand slam – šest jih je dobil Nadal. Po tolikšnih bitkah na igrišču je bilo po besedah Ling ganljivo videti, kako sta oba igralca potočila solze. “Imate dva moška, dva športnika, ki na igrišču ne pokažeta nobenih čustev, redko pa jih pokažeta tudi javno zunaj igrišča,” je povedala. “To, da sedita tam in neutolažljivo jokata, se držita za roke pred 17.000 ljudmi – in milijoni drugih na televiziji – in sta tako čista, tako surova in tako odprta, je neverjetno.”

“Mislim, da bo to zelo koristno tudi za družbo.”

Federer je dejal, da je bil trenutek z Nadalom “skrivna zahvala” in da upa, da bo dobil nekaj fotografij z Laverjevega pokala.

“Mislim, da so vsi fantje – Andy Murray, Novak Đoković in tudi Rafa – videli, da se jim kariera izteka pred očmi, saj so se zavedali, da smo na neki način že dovolj dolgo na izposojenem času,” je dejal Federer za New York Times. “Ko postaneš starejši, v tridesetih letih, začneš spoznavati, kaj resnično ceniš v življenju in tudi v športu.”

“Skoraj pozabiš, da te še vedno fotografirajo … ker očitno nisem mogel govoriti in glasba je bila tam, mislim, da sem se ga samo dotaknil,” je dodal Federer.

Ling pravi, da je imela dobro mesto za fotografiranje Federerja in Nadala, saj je bila stran od televizijskih kamer, ki so drugim fotografom preprečevale, da bi fotografirali. Upa, da bo fotografija dolgo ostala ena najbolj kultnih fotografij v tenisu – in športu na splošno.

“V tem je lepota fotografije,” pravi Ling, “ujameš trenutke, ki ostanejo za vedno.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!