Francoski zvezdnici Catherine Deneuve nagrada za življenjsko delo v Benetkah

Magazin 04. Jun 202211:15 0 komentarjev
Catherine Deneuve
Profimedia

Francoska igralka Catherine Deneuve bo na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah, ki bo potekal od 31. avgusta do 10. septembra na Lidu, prejela zlatega leva za življenjsko delo. Ikono francoskega filma bodo nagradili na odprtju tega najstarejšega filmskega festivala na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob razglasitvi je igralka povedala, da z veseljem sprejema to prestižno nagrado na beneškem festivalu, ki ga pozna, odkar je režiser Luis Bunuel leta 1967 prejel zlatega leva za film Lepotica dneva, v katerem je zaigrala. Šteje si v čast, da jo bo nagradil festival, na katerem je predstavila veliko filmov.

Festivalski direktor Alberto Barbera pa je dodal, da ima Catherine Deneuve za sabo impresivno število filmov, med katerimi so številni doživeli mednarodni uspeh. Prejela je tudi veliko število nagrad na najpomembnejših svetovnih festivalih ter nominacijo za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi, kar se po njegovih besedah redko zgodi igralcu, ki ni Američan.

Catherine Deneuve
Profimedia

Catherine Deneuve je sodelovala z nekaterimi največjimi evropski režiserji in igralci, kot so Roger Vadim, Jacques Demy, Francois Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni in Gerard Depardieu.

Prvo pomembnejšo vlogo je dobila v muzikalu Dežniki iz Cherbourga Jacquesa Demyja leta 1963. V svoji karieri je zaigrala v več kot sto filmih, med drugim v Gnusu, Zadnjem metroju in Mestu zločina. Nastopila je tudi v Plesalki v temi Larsa von Trierja. Nominacijo za oskarja za glavno vlogo je dobila za film Indokina Regisa Wargnierja.

Francoska filmska ikona Catherine Deneuve se je po tem, ko je novembra 2019 morala zaradi manjše možganske kapi na prizorišču snemanja prekiniti delo, lani vrnila na snemanje filma De son vivant. Kap je 78-letna igralka, ironično, doživela ravno med snemanjem prizora v bolnišnici. Kot je povedala igralkina predstavnica za stike z javnostmi, je Catherine popolnoma okrevala po “zelo omejeni” ishemični možganski kapi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!