Glenn Martens je za znamko Jean Paul Gaultier oblikoval Couture kolekcijo

Magazin 26. Apr 202211:45 0 komentarjev
Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia

Oblikovalec Glenn Martens je na nedavnih tednih visoke mode v Parizu predstavil svojo kolekcijo za Jean Paul Gaultier pomlad 2022 couture. Martens je drugi gostujoči couturier, ki je zasedel to častno mesto v seriji načrtovanih sezonskih sodelovanj znamke, potem ko je oblikovalka pri znamki Sacai, Chitose Abe, to vlogo premierno prevzela v prejšnji sezoni.

Glenn Martens je pravkar uradno postal najbolj zaposleni modni oblikovalec, kar v danih časih kar veliko pove. Martens, izvirni in inventivni talent znamke Y/Project, ki je tudi kreativni direktor Diesla, zdaj na svoj natrpan urnik dodaja še tretje ime: Jean Paul Gaultier Couture. Chitose Abe iz Sacaia je julija lani predstavila prvo rezidenčno kolekcijo za Gaultier. Na srečo je za Martensa to enkratno sodelovanje, s katerim bo pokazal svojo vizijo Gaultierjeve visoke mode. Ta je vedno neverjetna in energična fuzija pop kulture in cenjene oblikovalske obrti, da ne omenjamo vizionarske briljantnosti oblikovalca JPG.

Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia

Razumljivo je bil Martens navdušen nad to častjo – glede na to, kako zelo spoštuje ustanovitelja hiše. “Jean Paul je poskrbel, da se je vse zdelo mogoče,” je za Vogue dejal Martens. ”V modo je vnesel svobodo govora, svobodo spola. In delal je z vrednotami – vrednotami, ki so pomembne za današnji čas. Z Jeanom Paulom čutim močno povezavo,” je nadaljeval. ”Imava podoben pristop do mode; ne da bi bil resen do vsega, je povzdignil stvari, na katere se v francoskih luksuznih modnih hišah običajno ne osredotočajo.”

Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia

Za Martensa je to trenutek, ko se vse zaokroži. Po diplomi na Kraljevi akademiji v Antwerpnu je šel neposredno na oddelek za moška oblačila Gaultier, potem ko mu je žirant na njegovi diplomski razstavi, Gaultierjev dober prijatelj, predlagal, da ga zaposli. Izkušnja je nanj naredila globok vtis. ”Imel sem prijatelje, ki so šli delat drugam in so bili pod velikim pritiskom,” je dejal, ”toda pri Jeanu Paulu je šlo za uživanje v življenju, zabavo. Y/Project poskušam narediti enak: vzemite delo resno, vendar nikoli ne zastrupljajte ozračja.”

Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia

Kar zadeva koncept, ki ga je vnesel v kolekcijo visoke mode za hišo, Martens pravi, da je v ospredju pojem praznovanja. Če ga vprašate o njegovih najljubših kolekcijah JPG, mu na misel prideta dve – tetovaže in piercingi iz pomladi 1994, poklon oblačilom ortodoksnih judov iz jeseni 1993 ter fantazije iz nojevega perja, nad katerimi je bil oblikovalec popolnoma navdušen.

Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia

“Oblikoval sem večerne obleke za Y/Project, a nikoli nismo prodali niti ene, bile so razstavni kosi,” je dejal Martens. ”Ampak delo z visoko modo … je priložnost, da delaš z ”les petites mains”, preživiš čas in se res poglobiš v izdelavo obleke. Couture je absurdna pravljica,” je nadaljeval, ”vendar je kot umetnost: oklepamo se je in nam omogoča sanjarjenje. In moda lahko naredi isto.”

Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia

Rezultat sodelovanja Glenn Martensa z znamko Jean Paul Gaultier je osvežujoča in elegantna interpretacija modne hiše, v kateri najdemo značilne detajle: steznik v obliki črke Y, krinoline, črtaste puloverje z ročno okrašenimi koralnimi konicami, grafične tkanine, ki ustvarjajo optične iluzije, in neskončne dolžine šifona. “Res se zdi, kot da si popolnoma omamljen in nimaš pojma, kaj gledaš,” je kolekcijo opisal Martens. Gre za oblikovalca, ki je ljubil skrajnosti, razkošne baročne slike, operne arije in skrajnosti spektra dobrega/slabega okusa.

Jean-Paul-Gaultier X Glenn Martens
Profimedia
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.