Gojite katero od teh 4 majhnih, a škodljivih navad?

Magazin 08. Avg 202217:45 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Za zdravje moramo skrbeti čisto vsak dan, a z nekaterimi navadami delamo ravno nasprotno pa se tega niti ne zavedamo.

Verjetno gojite vsaj eno od naslednjih navad, ki se na videz ne zdi škodljiva, v resnici pa lahko na dolgi rok škodi zdravju. Poskušajte se je znebiti ali jo vsaj omejiti, da boste bolje poskrbeli zase.

Nekaj navad, ki vam škodijo, pa se tega ne zavedate:

Sedite tudi, ko vam ni treba

Če se odpravite na delo z avtobusom ali vlakom, zagotovo takoj poiščete prosti sedež in se z veseljem usedete, kot bi stali že nekaj ur. Ko pridete domov, se usedete na kavč, sedite, ko greste na pijačo s prijatelji, in na klopci med sprehodom. Če bi obstajala aplikacija, ki bi štela, koliko ur na dan sedimo, bi bili zgroženi.

Ne morete vplivati npr. na sedeče delo v službi, lahko pa se do tja sprehodite ali odkolesarite, na avtobusu stojite in do nadstropja prispete po stopnicah. Pod nadzorom imate lahko tudi svoj prosti čas. Preživite ga kar se da aktivno, npr. ob igri z otroki ali hišnim ljubljenčkom, ter poskušajte čim manj sedeti.

Druga in tretja skodelica kave …

… nista prav zares obvezni, obe pa imata lahko vpliv na nočni spanec, čeprav je ura šele dve popoldne, ko spijete tretjo. Če imate rahel spanec, težave z nespečnostjo, se ponoči prebujate ali ne morete zaspati, poskusite omejiti kofein. Ne bo lahko, vendar je vredno poskusiti.

Začnite tako, da skodelico kave nadomestite z drugim toplim napitkom, npr. čajem (poleti lahko tudi z ohlajenim čajem). Ali pa pojdite takrat raje na petminutni sprehod. Kot bi mignil, boste malce spremenili rutino. Opazite lahko večjo mirnost in boljšo odzivnost (kofein lahko poveča živčnost in stres).

Grizenje nohtov

V najslabšem primeru vas lahko grizenje nohtov privede tudi do zdravnika in zahteva zdravljenje. Naj pojasnimo.

Kot veste, se za nohti skriva mnogo bakterij in drugih nečistoč. Morda boste presenečeni, da bi lahko tam našli celo E.coli ali salmonelo, tudi prehlad in kaj drugega. Ko kaj takega prenesete v usta, pa seveda lahko zbolite. Ne boste škodovali le nohtom in obnohtni kožici, temveč celotnemu telesu. Navado je vsekakor vredno odpraviti.

Ne kihnete, ko čutite, da bi morali

Če se zadržite, preden kihnete, ne tvegate le nenavadnega občutka v nosu in glavi, ampak tudi nekaj hujših stvari:

– zlom nosnega hrustanca,

– krvavitve iz nosu ali

– odstop mrežnice.

Ko naslednjič začutite, da boste kihnili, se temu prepustite in zaščitite z robcem ali vsaj komolcem, nato pa razkužite ali umijte roke, robec pa takoj zavrzite.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!