Hči ustanovitelja Inditexa in Zare, Marta Ortega, bo prevzela vajeti podjetja

Magazin 26. Dec 202117:45 0 komentarjev
Marta Ortega
Profimedia

Pri samo 37 letih bo Marta Ortega postala najbolj vplivna ženska v Španiji. 10 let po tem, ko je zapustila podjetje Zara, je njen oče Amancio Ortega mnenja, da je primerna za vodenje njihovega podjetja Inditex, ki vključuje predvsem blagovno znamko Zara.

Na sedežu podjetja Marta Ortega nima svoje pisarne, temveč sedi v istem prostoru kot njeni sodelavci. Prav tako je ves čas delal tudi njen oče, 85-letni modni mogotec Amancio Ortega, ki je podjetje Zara ustanovil leta 1975 s svojo prvo soprogo Rosalio, leta 1985 pa je nato ustanovil še skupino Inditex.

Amancio Ortega
Profimedia

Mogoče novica niti ne bi bila tako odmevna, če bi podjetje prevzel moški? Tako pa je na čelo mogočnega imperija stopila mlada ženska, ki je hkrati verjetno postala najvplivnejša ženska v Španiji. Podjetje namreč ocenjujejo na 100 milijard dolarjev. Svoj položaj bo zasedla aprila naslednje leto in tako nadomestila Pabla Islo, ki je bil na tem položaju od leta 2011 in vse dokler Amancio Ortega ni odšel v pokoj.

Čeprav je Amancio svojo hčer določil za njegovo naslednico še ko je bila v internatu, so investitorji skeptični. Pravijo, da ima Marta premalo izkušenj in da bo šele čas pokazal, ali je Amancio Ortega naredil pametno potezo. Skrbi jih, ali ji bo uspelo konsolidirati podjetje, ki je v času koronakrize izgubilo skoraj 10 odstotkov tržne vrednosti.

Marta Ortega ni le lepa naslednica, je tudi zelo delavna in zelo izobražena. Po šolanju v Švici je študirala mednarodno poslovanje v A Coruñi, končala pa je tudi evropsko poslovno šolo v Londonu. Kariero v očetovem podjetju je začela pred 14 leti kot pomočnica prodajalca v londonski poslovalnici Bershke. Njena naloga je bila zlagati obleke na police.

Marta Ortega
Profimedia

Oče Amancio Ortega je namreč želel, da hči začne z dna, da bi tako lahko spoznala podjetje do potankosti. Delala je tudi v Zarini trgovini na londonski ulici Oxford Street. Šele pozneje je dobila različne položaje v Inditexovih sedežih po svetu od Pariza do Hongkonga in Milana. Ljubezen do konjev pa jo je povezala s profesionalnim jahačem Sergiom Alvarezo Moyo, s katerim se je poročila leta 2012. Skupaj imata sina Amancia, vendar sta se leta 2018 ločila.

Marta Ortega
Profimedia

Marta se je nato poročila s Carlosom Torrettom, s katerim ima hčerko Matildo. Carlos je vnuk priznanega španskega oblikovalca in lastnik agencije, ki v Evropi zastopa ameriško zvezdnico Kendall Jenner ter brazilski supermodel Adriano Lima.

Marta Ortega
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!