Priljubljena destinacija, ki ni več kos ogromnemu številu turistov

Magazin 02. Okt 202212:03 0 komentarjev
Bahami
PROFIMEDIA

Znanstveniki ocenjujejo, da bodo imeli Bahami do leta 2025 na obali več kot 680 milijonov ton plastičnih odpadkov, ker ne morejo ravnati s tolikšno količino smeti, ki se naberejo vsak dan.

Čudovite peščene plaže, turkizno morje in palme so motivi fotografij Bahamov, zato majhno otoško državo v Atlantskem oceanu pogosto imenujejo “raj na zemlji”.

A obstaja še druga plat tega karibskega bisera, ki je ni mogoče videti na razglednicah. Idilične plaže, razburljivo nočno življenje, luksuzni hoteli, pa tudi dostopni nakupi so Bahame postavili na vrh najbolj zaželenih turističnih destinacij, vendar to pušča posledice na naravnih lepotah. Turizem, od katerega živijo Bahami, je postal preveliko breme za otoško državo, ki se težko spopada z odpadki, predvsem plastiko.

plastični odpadki
PROFIMEDIA

Aktivistka Kristal Ambrose opozarja, da se Bahami utapljajo v plastiki. In to predvsem zaradi hiperturizma. Zaradi pomanjkanja prostora in virov za recikliranje morajo prebivalci odpadke sežigati ali jih zakopavati.

“Ko sem plula po Bahamih, sem bila zgrožena, ko sem videla toliko smeti. Res sem postala jezna. Spraševala sem se, kako lahko ljudje počnejo kaj takega. Ko smo začeli ločevati odpadke, sem videla zobne ščetke, glavnike in plastične vilice in ugotovila, da so to tudi moji odpadki, to so stvari, ki jih uporabljam vsak dan. Spoznala sem, da sem del problema. In prav tako bi lahko bila del rešitve. To je bilo zame prebujenje,” razkriva aktivistka.

Znanstveniki ocenjujejo, da bodo Bahami do leta 2025 na svojih obalah pridelali več kot 680 milijonov ton plastičnih odpadkov. Na Bahame zaradi oceanskih tokov prihajajo odpadki iz zahodne Afrike in z južnih Karibov, posledica pa so peščene plaže, polne mikroplastike. S spreminjanjem podnebja se spreminjajo tudi orkani, Bahami pa nimajo infrastrukture ali zmogljivosti za ravnanje z odpadki, ki jih ti pustijo za seboj.

Da bi spremenili razmere na Bahamih, pa tudi po svetu, Kristal meni, da bi morali biti vsi ozaveščeni, koliko odpadkov ustvarijo, se izobraževati in ukrepati. Prav tako je pomembno otroke že od majhnih nog učiti o vseh načinih, kako lahko pomagajo rešiti edini dom, ki ga imamo, poroča punkufer.dnevnik.hr

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!