Strelski napad na ruski osnovni šoli zahteval še več smrtnih žrtev

Svet 27. Sep 202211:38 0 komentarjev
Iževsk
REUTERS

Število smrtnih žrtev strelskega napada na ruski šoli, ki se je v ponedeljek zgodil v mestu v osrednji Rusiji, je še naraslo, in sicer na 17. Oblasti so med drugim okrepile varnost v drugih šolah v mestu.

Število žrtev ponedeljkovega strelskega napada na šolo v Iževsku v osrednji Rusiji je naraslo na 17, so danes sporočile oblasti v ruski republiki Udmurtiji. Kot so dejali, sta še dve osebi podlegli poškodbam, trije izmed več kot 20 ranjenih pa so še vedno v kritičnem stanju.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je danes sporočil, da so trije ranjenci še vedno v smrtni nevarnosti, medtem ko so 15 ranjenih – med njimi 13 otrok – prepeljali na zdravljenje v Moskvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Udmurtiji trenutno poteka tridnevno žalovanje, ki so ga odredile tamkajšnje oblasti. Po njihovih navedbah so medtem okrepili varnost v drugih šolah v mestu, prav tako pa je v teku več preiskav ponedeljkovega dogodka.

V napadu je bilo skupno ranjenih več kot 20 ljudi. Po navedbah preiskovalcev je bil 34-letni napadalec, nekdanji učenec na šoli, oborožen z dvema pištolama Makarov, nosil pa je “črno majico z nacističnimi simboli in balaklavo”. Po napadu si je sodil sam, motiv za dejanje pa za zdaj ostaja neznan.

Na tragedijo se je kmalu po napadu odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin in jo obsodil kot “nečloveški teroristični napad”.

Zadnje večje streljanje v ruski vzgojno-izobraževalni ustanovi se je zgodilo aprila letos, ko je oborožen moški streljal v vrtcu v osrednji regiji Uljanovsk, pri čemer so umrli vzgojiteljica in dva otroka. Tudi takrat je storilec po napadu storil samomor. Rusijo je leta 2021 pretreslo tudi streljanje v šoli v Kazanu in na univerzi v Permu. Po omenjenih dogodkih je ruska duma zaostrila zakonodajo, ki ureja dostop do orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!