Hrvaški otoki, mirni in idilični, ki kljubujejo množičnemu turizmu

Magazin 30. Jul 202206:59 1 komentar
Prvić
Profimedia

Jadran še vedno skriva veliko neokrnjenih otokov, ki kljub priljubljenosti hrvaške obale sredi turistične sezone niso polni obiskovalcev.

Eden od teh mirnih hrvaških otokov, ki kljubuje množičnemu turizmu, je Vrgada. Na ta otok na jugozahodnem delu zadrskega arhipelaga je mogoče priti z ladjo iz Pakoštan ali Biograda. Gost borov gozd, dostopne plaže in bližina vsega štejejo med njegove najboljše lastnosti. Na otoku, kjer živi le okoli 250 prebivalcev, tudi ni avtomobilov, navaja dnevnik.rs.

Otok Zlarin je tipičen primer dalmatinskega mesta z ozkimi ulicami in kamnitimi hiškami. Med njegovimi znamenitostmi so tudi oljčni nasadi in vinogradi. Otok Zlarin, ki se nahaja v bližini Šibenika, šteje okoli 300 prebivalcev, znan pa je tudi kot otok koral, saj jih tam obdelujejo že od 15. stoletja. Med lepše sodijo tudi plaže na tem otoku z drobnim peskom.

Profimedia

Lastovo je od Korčule oddaljeno le 14 kilometrov. Čeprav število tistih, ki odkrivajo ta otok, raste, na Lastovu še zmeraj navduši nedotaknjena narava. Med znamenitostmi Lastova so cerkvice, vinogradi in več kot 200 kilometrov peš poti, pa skriti zalivčki, kamor lahko pride le s čolnom.

Na Lastovu je samo en hotel, zaradi majhnega števila prebivalcev in obiskovalcev pa je med svetlobno najmanj onesnaženimi kraji na svetu.

Lastovo
Profimedia

Otok Krapanj velja za najnižji in najmanj naseljen hrvaški otok, na katerem živi le 200 prebivalcev. Najbližje mesto v njegovi bližini je Brodarica.

Otok je priljubljen med potapljači, a plaže s kavarnami in restavracijami so idealne tudi za lenarjenje in uživanje. Avtomobile boste na tem otoku srečali le izjemoma.

Krapanj, Hrvaška
Profimedia

Otok Unije je največji med otoki, ki obkrožajo Lošinj. Na njem ni avtomobilov, zato se tja lahko odpravite samo z ladjo z Malega Lošinja ali katamaranom iz Reke.

Na otoku je le nekaj restavracij, namesto cest pa so tam le makadamske poti.

Unije
Profimedia

Otok Olib leži med Kvarnerjem in Dalmacijo. Vzhodno od njega je Pag, zahodno pa Silba.

Plaže na tem otoku mnogi štejejo kot najlepše na Jadranu. Prebivalci živijo v sožitju z naravo, ukvarjajo se pa z oljkami, ribištvom, kmetijstvom.

Olib
Profimedia

Do otoka ljubezni – Silbe, ki je del zadrskega arhipelaga, lahko pridete iz Zadra ali Malega Lošinja. Silbo obkrožajo plaže s turkiznim morjem in čudoviti gozdički.

Na najožjem delu Silbe je naselje z le 500 prebivalci.

Silba
Profimedia

Specifično narečje in posebna narodna noša sta najbolj prepoznavni karakteristiki otoka Susak. Več o tem neokrnjenem jadranskem biseru, kjer nikoli ni gneče, in si lahko preberete tukaj.

Na otoku sta le dve naselji in ni avtomobilov. Od Dolnjega do Gornjega sela skozi trsje vodi kamnito stopnišče.

Susak
Profimedia

Otok Prvić se nahaja v bližini Vodic, na njem sta dve tipični dalmatinski ribiški naselji: Prvić Luka in Prvić Šepurine.

Znan je po čudovitih plažah in kristalnem morju. V središču naselja so tipična dalmatinska “konoba”, ribja restavracija in bar.

Prvić
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.