Idealno mesto za delo v Evropi: milo podnebje in visoka povprečna plača

Magazin 11. Jan 202307:29
Lizbona
PROFIMEDIA

Portugalska ni pogosto na zemljevidu ljudi, ki želijo delati na daljavo, vendar postaja vse bolj priljubljena. Glede na ponudbo to ni nič nenavadnega.

Tako je na primer v enem najlepših mest – glavnemu mestu Lizboni – povprečna plača za leto 2023 znašala 3.755 evrov, kar je bistveno več od povprečja v preostalih delih države (le 1.269 evrov na mesec). Brez digitalnih nomadov bi bila sicer povprečna plača v Lizboni precej nižja, in sicer 1.416 evrov na mesec, piše nova.rs. Digitalni nomadi oziroma delavci na daljavo so delavci, ki svoje delo opravljajo preko spleta, npr. pisci, grafični oblikovalci in programerji. Imajo prilagodljiv urnik, v Lizboni pa lahko uživajo v lepem vremenu, naravnih lepotah in nočni zabavi.

Portugalska ne ponuja idealnih pogojev za delavce kot nekatere druge države, kot so Nemčija, Avstrija ali skandinavske države, ponuja pa druge ugodnosti, ki privabljajo vse več tujcev. Slabost držav na severu je na primer klima, ki mnogim Evropejcem ni po godu, čeprav so plače in poslovne priložnosti dobre.

Preberite še: CNN med najlepša mesta v Evropi uvrstil tudi Piran

“Delajte, da bi živeli, in ne živite, da bi delali,” je mantra, ki se je na Portugalskem že precej uveljavila, zato je ta država vse bolj privlačna za številne državljane sveta, ki si želijo bolj sproščenega dnevnega ritma. Tudi CNN piše, da je pakiranje kovčkov in selitev na Portugalsko zaradi dela in boljše kakovosti življenja morda veliko boljša priložnost, kot bi si mislili. Država je že dolgo ena najbolj dostopnih možnosti v Evropi za tujce iz držav zunaj EU. Z novim programom za začasno prebivanje, namenjenim digitalnim nomadom, je delavcem na daljavo vse še lažje.

PLAŽA
LIZBONA

Nekateri Američani, ki so že naredili ta korak, pravijo, da iščejo cenovno ugodnejše zdravstveno zavarovanje in zatočišče pred strelskimi pohodi. Poleg tega pa Portugalska ponuja počasnejši tempo življenja, mile temperature in mamljive možnosti potovanja po Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.