Ideja za družinski izlet: učna Pot Drvošec in lepi razgledi na Cerkniško jezero

Magazin 04. Jun 202207:00 > 08:30
Cerkniško jezero
DDD

Turistična zveza Slovenije je skoraj 4 kilometre dolgo Tematsko pot Drvošec, ki poteka ob Cerkniškem jezeru in je predvsem informativna, leta 2020 prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi. Tako jo je v kategoriji NAJ tematska pot uvrstila na vrh seznama. Pot je lepa, primerna tudi za majhne otroke, tudi za tiste v vozičkih.

Tematska pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3,7 km (v eno smer) primerna za vse. Na poti, ki je polna informacijskih tabel in zanimivih skulptur, so med drugim 10-metrski razgledni stolp, opazovalnice za ptice in postaje, kjer so predstavljene različne živali.

Cerkniško jzero
DDD

Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke. Ponudijo se nam izjemni razgledi z opazovalnic Kuharca in Klejni vrh ter s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava. Dolžina poti v eno smer je 3,7 kilometra ali okoli 8 kilometrov z vsemi postanki in povratkom.

Cerkniško jezero
DDD

Izhodiščna točka za pohod je vas Dolenje jezero v neposredni bližini Cerknice. Na jezeru so doslej opazili več kot 270 različnih vrst ptic.

Skozi pot Drvošec obiskovalca spremljajo citati Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je bil prvi, ki je obsežno pisal o Cerkniškem jezeru v Slavi vojvodine Kranjske s konca 17. stoletja. Zaradi svojih raziskav Cerkniškega jezera je bil Valvasor sprejet v Britansko kraljevo znanstveno akademijo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.