Znamenosti, ki jih morate videti in doživeti v Piranu

Magazin 29. Okt 202206:07
Piran
DDD

Piran je najbolj slikovito slovensko obmorsko mestece, ki je čudovito v vseh letnih časih, morda še najbolj na kak lep jesenski dan. Mesto skriva številne legende, bogato zgodovino ter tipično obmorske hišice in ulice, ki zadnje čase privabljajo tudi hollywoodske filmske ekipe. Piran je prav tako rojstni kraj po vsem svetu znanega baročnega skladatelja in violinista Giuseppa Tartinija.

Za vas smo zbrali 10 aktivnosti in znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi na enodnevnem obisku v Piranu. Izpustili smo Piranske soline, ki so tako čudovite, da zahtevajo vsaj pol dneva vaše pozornosti, no, če imate več časa, pa jih le sami uvrstite na seznam.

Razgledi

Piran
DDD

Parkirajte na vrhu Pirana, na Belem kržu, kjer je tudi garažna hiša. Ko se boste spuščali v mesto po Oljčni poti, boste lahko uživali v neverjetnih razgledih na morje, svetilnik in piranske strehe. Lahko boste občudovali Tartinijev trg, obzidje in cerkvice. Čudovit razgled je tudi z mestnega obzidja in pri cerkvi Sv. Jurija.

Tartinijev trg, Benečenka in kava

Tartinijev trg
DDD

Ob koncu 13. stoletja je Tartinijev trg postal osrednji piranski trg, v drugi polovici 19. stoletja pa je dobil podobo, ki jo nosi še danes. Tako so zasuli mandrač in nastala je prostorna tržna ploščad, okoli katere so zgrajene vse pomembne stavbe v Piranu, se pravi občinska in sodna palača. Trg obdajajo tudi številne meščanske stavbe, ki pa so žal izgubile prvotno obliko, z izjemo ene čudovite gotske stavbe, ki je danes znana pod imenom Benečanka. Prelepa rdeča zgradba stoji na križišču IX. korpusa in Tartinijevega trga. Nedvomno predstavlja najlepši primer beneško-gotske arhitekture v Piranu. Zgradili so jo v davnem 15. stoletju, pohvali pa se lahko tudi s tem, da je najstarejša ohranjena stavba na Tartinijevem trgu.

V stavbo je vzidana tudi kamnita plošča s stoječim levom, pod njim pa je napis Lassa pur dir (Pusti, naj govore). Legenda pripoveduje, da se je bogat beneški trgovec zaljubil v prelepo Pirančanko in ji v dokaz ljubezni zgradil prav Benečanko. Ker so ju ljubosumni Pirančani obrekovali po dolgem in počez, sta si omislila že omenjeni napis pod levom.

Počitniški nasvet: Obvezno v enem od lokalov na trgu spijte kavico, pojejte rogljiček ter uživajte v čudovitem pogledu.

Tartinijev spomenik

Leta 1892, ko so praznovali 200-letnico Tartinijevega rojstva, so mu Pirančani želeli postaviti spomenik. Žal so se dela zavlekla, tako da je bil kip izdelan šele leta 1896. Bronasti kip je izdelan v naravni velikosti, nastal pa je pod rokami beneškega kiparja Antonia dela Zotta. Spomenik stoji na Tartinijevem trgu ter lepo povezuje trg s kompleksom cerkve Sv. Jurija.

Tartini
DDD

Tartinijeva hiša

Tartinijeva rojstna hiša sodi med najstarejše hiše v Piranu. V mestnih listinah lahko preberemo, da jo že leta 1384 omenjajo kot gotsko stavbo Casa Pizagrua. Pozneje je bila zgradba predelana v neoklasicističnem slogu, nazadnje pa je bila prenovljena v letih med 1985 in 1991.

Danes je v hiši sedež skupnosti Italijanov, skupnost je tudi lastnica te hiše. V njej potekajo številne kulturne prireditve, razstave ter umetniške delavnice. Seveda v hiši ne manjka Tartinijeva spominska soba s predmeti, ki jih je za seboj zapustil sam Tartini. Če nič drugega, med sprehodom po Piranu na mobilnem telefonu poiščite kakšno Tartinijevo mojstrovino ter ji prisluhnite.

Mestno obzidje

Mestno jedro je bilo po vsej verjetnosti obzidano že v 7. stoletju. Nato se je obzidje pomikalo proti jugovzhodu, znotraj obzidja pa so se pojavljale vedno nove četrti. Največji del ohranjenega obzidja sodi v čas 15. do 16. stoletja, postalo je del srednjeveške mestne strukture. Prav posebno zgodovinsko vrednost pa ima ostanek obzidja na pobočju Mogrona.

PIran
Profimedia

Minoritski samostan Piran

Samostan sv. Frančiška je bil najverjetneje ustanovljen še pred letom 1301, saj so takrat bratje že začeli graditi cerkev. Prvotno je bil samostan zgrajen v gotskem slogu in pritličen, pozneje pa so ga prenovili in povečali. V 17. in 18. stoletju je v samostanu živelo okrog 11 patrov ter 10 redovnih bratov. Pomagali so voditi številne šole, imeli so tudi šolo za redovne kandidate in glasbeni oddelek. Tu naj bi svoje osnovno glasbeno znanje pridobil tudi sam Tartini.

Akvarij in Pomorski muzej Piran

Najmlajši izletniki so vedno navdušeni nad akvarijem ob notranjem mandraču piranskega pristanišča, in sicer na Kidričevem nabrežju 4. Ponaša se s 3 bazeni, ki so 100-, 300- in 2000-litrski. V njih si lahko ogledate kar 200 različnih morskih živali.

PIran
DDD

Pomorski muzej Piran je bil ustanovljen leta 1954, predstavlja pa muzej za zgodovino pomorstva na Slovenskem. V muzeju lahko izveste zanimive stvari o slovenski pomorski preteklosti, ima pa tudi arheološko zbirko o pomorskih poteh in trgovini. Ne manjka niti zbirka naselbinskih ostankov s kopnega in iz morja. Posebna etnološka zbirka prikazuje postopek pridobivanja soli.

Cerkev Sv. Jurija

Cerkev je iz 17. stoletja in ima bogato baročno okrašeno notranjost, ponaša pa se seveda tudi z zanimivim kipom Sv. Jurija v boju proti zmaju. Za oltarjem v cerkvi pa je svoje mesto našel tudi največji zaklad Pirana, in sicer razpelo Križani iz 14. stoletja. Vredno ogleda.

Piran
DDD

Trg 1. maja

Središče stare Punte predstavlja prav Trg 1. maja, ki se je včasih imenoval Stari trg. Zanimivo je dejstvo, da se nanj stekajo vse glavne mestne ulice. Vse od 13. stoletja je bil Stari trg upravno središče, tu je stala tudi stara mestna palača. Na trgu stoji zanimiv kamnit zbiralnik deževnice, ki so ga zgradili po hudi suši leta 1775. Zbiralnik se ponaša z dvema kipoma. Prvi drži ribo, drugi pa posodo. Otroci bodo navdušeni nad postankom in krajšim norenjem po trgu.

PIran
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.