Slovensko jezero, ki vsakič vzame dih

Magazin 19. Nov 202205:30 1 komentar
Bohinjsko jezero
DDD

Zagotovo ste bili že nekajkrat v Bohinju in so vam razgledi in pogledi vzeli dih. Ja, res je čudovit ta naš Bohinj. Pa ste že naredili krog, no, sprehod okoli jezera? Ta vam bo vsekakor prevetril glavo, razvedril duha in razmigal telo. Naše največje stalno naravno jezero je dolgo dobre štiri kilometre, široko do 1.200 metrov in globoko do največ 45 metrov. Njegova površina znaša 3,3 km2 in obhodimo ga po skoraj 12 kilometrov dolgi poti.

Na lep dan je čudovito sprehod začeti zjutraj, ko je v teh jesenskih dneh velikokrat nad jezerom še skrivnostna meglica, nato pa se za gorami počasi dviga sonce in obsije jezero in sprehajalce. Za pot okoli jezera boste potrebovali okoli 2 uri prijetne hoje, a ker vas bo pokrajina očarala, se boste veliko ustavljali in fotografirali.

Bohinjsko jezero
DDD

Cerkev v Ribčevem Lazu

Pot okoli jezera začnite pri cerkvi sv. Janeza Krstnika, ki stoji pri mostu v Ribčevem Lazu. Je ena izmed večjih znamenitosti kraja, poleg spomenika štirim srčnim možem, ki je bil postavljen leta 1978, in kipa Zlatoroga. Leži ob Bohinjskem jezeru in je skupaj z mostom čudovita podoba Bohinja, njena posebnost pa je, da je slikar na freski svetega Janeza Krstnika na eni nogi narisal 6 prstov. Pri cerkvi je manjše parkirišče. No, seveda pot lahko začnete kjerkoli ste.

Bohinjsko jezero
DDD

Cerkev svetega Pavla

Z obzidjem obdana srednjeveška cerkev svetega Pavla stoji v vasi Stara Fužina. Prvotna cerkev je bila domnevno zgrajena že v 13. stoletju in je bila namenjena rudarjem in plavžarjem, ki so z družinami živeli na tem območju. Srednjeveško jedro sestavljata ladja in vhodna lopa. Lopa je ena največjih ohranjenih pri nas, tlakovana z okroglastimi rečnimi kamni in ozkimi ploščatimi kamni ter je delo iste delavnice, ki je leta 1639 tlakovala lopo pri sv. Janezu.

cerkev sv Pavla Stara Fužina
www.bohinj.si

Ledeniško jezero

Bohinjsko jezero je ledeniško-tektonskega nastanka. Prvotna kotanja je nastala z intenzivnim erozijskim delovanjem ledenika na površje. Ledenik je izdolbel dno in ga obdal s čelnimi morenami na vzhodnem delu jezera. V jezero se pri Ukancu, kjer je tudi avtokamp Zlatorog, izliva reka Savica, ki je glavni pritok. Savica izvira sredi skalne stene Komarče in pada v mogočnem slapu v tolmun.

Bohinj
DDD

Jezero je pretočno, saj iz njega teče reka Jezernica, ki že po manj kot 100 metrih skupaj z leve strani pritekajočo Mostnico, ki pride iz Voj, tvori reko Savo Bohinjko. Bohinjsko jezero je bilo leta 1981 vključeno v območje Triglavskega narodnega parka. Jezerski bregovi niso pozidani in ohranjajo naraven videz brez človeških posegov. Jezerska voda je izredno bistra in v poletnih mesecih primerna za plavanje in veslanje. In če ste že v Bohinju, preberite še kriminalko Jezero, Tadeja Goloba, ki je ravno v teh dneh izdal novo knjigo Koma.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje