Prebivalci Zreč: “O moj bog, kje mi živimo, ne morem verjeti” (VIDEO)

Slovenija 17. Nov 202220:01 13 komentarjev
kromov trioksid, unior
N1

O uhajanju kromove pare iz tovarne Unior je vodstvo podjetja javnost prvič obvestilo šele v sredo, torej tri tedne po izrednem dogodku. Prebivalci Zreč ne morejo verjeti, da o izpustu zmesi, v kateri je prisoten tudi rakotvoren kromov trioksid, ves ta čas niso vedeli nič. "O moj bog, pa kje mi živimo, ne morem verjeti," je vidno zgrožena dejala mama, ki je za izpuste izvedela od ekipe N1. Tudi v osnovni šoli Zreče, ki je od podjetja oddaljena le kakih 100 metrov, so za izredni dogodek izvedeli šele 3. novembra, a še vedno prej kot starši otrok. Zakaj jih vodstvo šole ni obvestilo? "Nismo imeli pravih informacij in nismo želeli ustvarjati nepotrebne panike," je za N1 pojasnil ravnatelj.

“Kakšne izpuste?” je na vprašanje, kdaj je izvedela za uhajanje kromove pare iz tovarne Unior, odvrnila mama, ki je v osnovno šolo prišla po otroka. “Res je, da sva na avtu z možem opazila nenavadne rjave madeže, vendar sva bila prepričana, da je razlog saharski pesek.” Da je bil v zmesi tudi potencialno nevaren kromov trioksid, ki je rakotvoren, ji je povedala ekipa N1. “O moj bog, pa kje mi živimo, ne morem verjeti.”

Enako so dejali tudi drugi občani; da o uhajanju kromove pare ne vedo nič in da so za nesrečo izvedeli šele v sredo. “Nihče nas uradno ni obvestil, novico smo izvedeli od drugih prebivalcev in iz medijev.” Ena od mimoidočih meni, da bi morali koncentracije izpustov ves čas nadzorovati. “Ker gre za naše zdravje, nas skrbi, seveda.” Odzive prebivalcev občine Zreče si lahko ogledate v spodnjem posnetku. 

Podjetje Unior in parkirišče, kjer so zaposleni na avtomobilih opazili nenavadne madeže, sta od osnovne šole Zreče oddaljena le kakih 100 metrov. Ravnatelj Peter Kos je kljub bližini podjetja in rakotvornosti snovi za nesrečo izvedel šele 3. novembra, torej dober teden po tem, ko je vodstvo podjetja napako odkrilo.

“Dobili smo elektronsko pošto, da so bili neki izpusti in naj jim sporočimo, ali smo opazili škodo na avtomobilih. Takoj smo jim odgovorili in jih vprašali, ali lahko ti izpusti vplivajo tudi na zdravje ljudi, saj so naši otroci med pedagoškim procesom velikokrat zunaj. Odgovor podjetja je bil, da nas bodo obvestili, ko bodo izvedeli več od pristojnih inšpekcijskih služb.” A inšpektor podjetja sploh ni obiskal, zato bodo na ministrstvu za okolje in prostor sprožili notranji nadzor. Več v članku: Ministrstvo uvaja nadzor: Nedopustno, da inšpektor po dogodku ni šel na teren.

Odgovor Uniorja so v osnovni šoli dobili šele v sredo. “Šlo je za poluradni odgovor, ker uradnih rezultatov analize še ni,” je povedal ravnatelj, ki še ni vedel, da je vodstvo podjetja rezultate analize že predstavilo novinarjem. Po njegovih besedah ga nihče ni obvestil, da je Talum Inštitut analizo opravil 7. novembra. “V obvestilu so nam pojasnili le, da ni bilo nobene nevarnosti za ljudi.”

Kaj se je v Zrečah zgodilo?

V Uniorju so 26. oktobra ugotovili, da je iz tovarne zaradi tehnične napake v ozračje ušla para, z neznano koncentracijo kromovega trioksida (CrO3). Na to so jih prvi opozorili delavci, ki so na svojih avtomobilih opazili nenavadne madeže. Napravo, kjer je nastala tehnična napaka, so ustavili in obvestili okoljski inšpektorat. Niso pa poklicali na številko 112, kar bi po mnenju inšpektorata v podjetju morali storiti, da bi stekli vsi postopki. Skoraj dva tedna kasneje, 7. novembra, so v Uniorju znova zagnali napravo in naročil meritve emisij kroma in kromovega trioksida v zrak in tla. Emisije na izpustu iz tovarne so bile daleč pod mejnimi vrednostmi, pri meritvah emisij kroma v tleh pa so na dveh lokacijah od petih ugotovili preseganje mejnih vrednosti, ne pa tudi opozorilnih vrednosti. Od dneva izpusta pa do 7. novembra meritev emisij ni meril nihče.

Župan občine Zreče Boris Podvršnik je bil o izpustu obveščen 4. novembra, vendar ne od podjetja. Kljub temu pa informacije ni prenesel občanom. “Poglejte, tudi ko smo se pogovarjali s strokovnjaki, je bilo rečeno, da je sedaj za ukrepanje prepozno in se sedaj samo še ugotavljajo morebitne posledice,” je dejal za N1. Podjetje je nadzornike o dogodku neuradno obvestilo 15. novembra, dan kasneje pa je Unior o tem, da je iz tovarne ušla kromova para, prvič obvestil javnost. V četrtek sta ukrepe podjetja pred kamerami pojasnjevala predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik in član uprave Branko Bračko. Na številna novinarska vprašanja sta odgovarjala s težavo in neprepričljivo.

Kos meni, da je pri takih dogodkih treba čim hitreje ukrepati in čim hitreje razjasniti, kakšne so razmere. “Mi smo zaposlene takoj obvestili in jim celo preposlali celotno sporočilo vodstva Uniorja.” Medtem pa staršev niso obveščali, saj po besedah Kosa niso želeli ustvarjati nepotrebne panike. “Nismo imeli pravih in konkretnih informacij. Takoj ko bi staršem začeli pojasnjevati, bi se na nas zgrnil kup vprašanj, na katera ne bi znali odgovoriti.” Na vprašanje, ali se mu zdi to prav glede na razdaljo med šolo in podjetjem ter glede na rakotvornost kromovega trioksida, je Kos odgovoril: “Kot sem rekel, meni se zdi pomembno, da se stvari čim prej razjasnijo in da do informacij pridemo čim prej.” Pa vendar tega vodstvo šole ni storilo. Zakaj, Kos pojasnjuje v spodnji izjavi.

“Starši do informacij niso mogli priti, ker jih niti sami nismo imeli. Kako je ravnalo podjetje, pa ne morem komentirati. Ne morem opozarjati staršev, naj bodo pozorni na simptome, če bi otroci prišli v stik s snovjo, ker niti ne vem, kakšni ti simptomi so. Ne moreš govoriti o stvareh, o katerih nič ne veš,” je pojasnil Kos. Staršev niso obvestili niti danes, dan potem, ko je po tritedenskem molku Unior javnost obvestil o izrednem dogodku. To bodo po Kosovih besedah storili, ko bodo od podjetja prejeli uradne podatke o analizi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje