Lubnik – škofjeloška sveta gora

Magazin 29. Maj 202207:00 > 07:04 0 komentarjev
LUBNIK
DDD

Lubnik je najbolj obiskana točka v okolici Škofje Loke. Na vrh lahko pridete po različnih poteh v približno v dveh urah. Iz Škofje Loke se lahko podate do grajskih vrat, kjer se pot nadaljuje ob obzidju in po trim stezi nad naseljem Vincarje. Dom na Lubniku ima prenočišča in je odprt vse leto, v njem pa seveda lahko kaj dobrega pojeste in popijete. Dostop s kolesom ali avtomobilom je mogoč do vasi Suša, od koder je pol ure hoda do vrha.

Lubnik je 1025 m visok vrh, ki se strmo dviguje zahodno od Škofje Loke. Predstavlja najvzhodnejši vrh Škofjeloškega hribovja ter je s svojo višino (1025 mm) tudi eden višjih hribov v tem pogorju. Ima značaj naravne pregrade, saj le nekaj kilometrov oddaljeno Škofjo Loko varuje pred zahodnimi vetrovi. Na vrhu stoji planinska koča – Dom na Lubniku, ki jo je leta 1932 zgradilo Škofjeloško planinsko društvo.

Dom na Lubniku
DDD

V januarju 2018 je Dom na Lubniku prejel certifikat Okolju prijazna koča, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije tistim kočam, ki imajo vzorno urejeno komunalno infrastrukturo, varovanje okolja in so prijazne do obiskovalcev. Da je naziv zaslužen, potrjujejo številni, ki se povzpnejo na škofjeloškega tisočaka Lubnik.

lUBNIK
DDD

Z vrha se odpira širok pogled na osrednjo Ljubljansko kotlino, Selško dolino, Križno Goro, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe in Polhograjske dolomite. Do vrha vodi več lahkih poti, primernih tudi za družine. Iz središča Škofje Loke do vrha boste porabili približno 2 uri in 15 minut, najkrajša pa je pot iz vasi Breznica (približno 40 minut hoje).

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!