Ideja za izlet: s kolesom ali peš na domačo pito na Sveti Jakob pri Preddvoru

Magazin 14. Maj 202207:30 > 07:33 0 komentarjev
sveti Jakob
DDD

Sv. Jakob (961 m) je med pohodniki priljubljena vzpetina nad Preddvorom. Ime je dobila po istoimenski cerkvici iz 15. stoletja, ki stoji na samem vrhu. Pot na vrh je lahka - sicer se boste med pogovorom s prijateljico zadihali, a boste vsaj pozabili, da se mučite. Po vzponu pa se morate nagraditi z Jakobovo pito, zavitkom ali domačimi štruklji.

Sveti Jakob je še ena od tistih klasik, kjer se med vzponom lepo nadihate in razmigate, na koncu pa uživate v prijetni atmosferi pred kočo ter se sladkate z domačimi dobrotami. Popoln izlet za konec tedna, pa tudi med tednom z lahkoto skočite na kavo in še po prelep razgled. Najzgodnejši zapisi o cerkvici sv. Jakob segajo v 15. stoletje. Njena notranjost je poslikana z gotskimi freskami, na katerih so upodobljeni prizori iz biblije in podoba sv. Krištofa. Cerkev je bila skozi čas večkrat obnovljena. Sedanji oltar je bil izdelan leta 1886.

sveti jakob
DDD

Ob cerkvici od leta 1988 stoji tudi planinska koča Iskra. Ime Iskra je dobila, ker so jo zgradili delavci kranjskih Iskrinih obratov ob pomoči dijakov in zaposlenih srednje šole Iskra (danes TŠC Kranj). Koča slovi po prijaznem osebju in odlični gostinski ponudbi, glavna specialiteta pa je Jakobova pita, ki nekoliko spominja na prekmursko gibanico.

sveti jakob
DDD

Z razgledne planjave pred planinsko kočo se odpira razgled po ravnicah proti Kranju, Ljubljani in Škofji Loki. Izza Jakoba pa se dviga pobočje, imenovano Zaplata, z izstopajočim Hudičevim borštom.

sveti jakob
DDD

Na vrh vodi več poti, najbolj priljubljena pa je iz vasi Potoče (pri Preddvoru). Za vzpon boste v zmernem tempu potrebovali okoli ene ure in 15 minut. Do vrha vodi tudi lepo urejena makadamska cesta, tako da se na vrh pride tudi s kolesom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!