Ideja za izlet: Sv. Jakob nad Katarino – najlepši vrh v Polhograjcih

Magazin 06. Feb 202208:00 > 08:30
Sveti Jakob
DDD

Vrh Svetega Jakoba je na razgledni vzpetini severno od vasi Topol, ki leži na Katarini pri Ljubljani. Brez dvoma je eden lepših gričev v Polhograjskem hribovju. Ime je dobil po svetniku in zaščitniku cerkve, ki stoji na vrhu hriba že nekaj stoletij in se s svojo lepo podobo zliva z okoljem. Lep izlet tudi za zimske dni in za družine z majhnimi otroki ter odličen trening za vse rekreativce.

Z vrha Jakoba (806 metrov), na katerem je vpisna skrinjica z žigom in vpisno knjigo, je čudovit pogled na Sorško polje, Ljubljansko kotlino, Karavanke, Julijske Alpe s Triglavom, Polhograjsko, zasavsko in notranjsko hribovje.

Sveti Jakob nad Katarino
DDD

Vrh in cerkev Svetega Jakoba, ki je bila zgrajena v 16. stoletju, sta ime dobila po svetniku in zaščitniku cerkve. Do vrha vodi več poti, za katere porabimo od 40 do 120 minut.

Sveti jakob
DDD

Poti na vrh

Najlepša in tudi najlažja je iz vasi Topol, do katere se pripeljemo iz smeri Medvod ali Dobrove. Vrh je zaradi enostavnega dostopa primeren tudi za družine z majhnimi otroki, lahko pa se nanj vzpnete tudi s kolesom. Na lep sončen dan pričakujte veliko ljudi. Na vrhu je samo cerkvica, tako da vodo in prigrizke prinesite s seboj, seveda pa se lahko okrepčate na Katarini, pa tudi drugod je ob sestopu kar nekaj domačih gostiln.