Zelenica – raj pod severnimi meljišči Begunjščice

Magazin 24. Sep 202206:30
zelenica
DDD

Dom na Zelenici (1.536 metrov nad morjem) stoji na mali ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh. Izlet je prijeten in odličen trening, predvsem pa se boste nadihali svežega, gorenjskega zraka. Dom na Zelenici je znan po prijaznem osebju in izjemnem vzdušju.

Območje Zelenice je znano kot zimsko-športno smučarsko središče, kjer sta svoje prve zavoje delala tudi Bojan Križaj in Andreja Jerman, vendar žal že nekaj let ne obratuje. Od parkirišča na Ljubelju do planinske koče na Zelenici potrebujemo približno 1 uro 20 minut zmerne hoje po nezahtevni označeni poti. Po približno 15 minutah hoje po zmerno vzpenjajočem se kolovozu skozi bukov gozd pridemo na opuščeno smučarsko progo, s katere lahko ves čas opazujemo velika melišča pod Begunjščico in Ljubeljščico.

zelenica
DDD

Pozimi je Zelenica predvsem zaradi lahkega dostopa do izhodišča priljubljen cilj turnih smučarjev iz Slovenije in tudi sosednje avstrijske Koroške. Od planinske koče je dve uri in pol hoje do Begunjščica (2.060 m. n. m.), tri ure in pol hoje do Stola (2.236 m. n. m.) ter dve uri hoje do Vrtače (2.181 m. n. m.). Zanimive so tudi druge okoliške ture, na primer do Koče pri izviru Završnice, na Palec ali na Zelenjak. Dom je stalno odprt v času poletne sezone, zunaj sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Hišni ljubljenčki so dobrodošli.

zelenica
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.