Ideja za kolesarjenje: Sellaronda – 58 kilometrov najlepših prelazov Dolomitov

Magazin 27. Avg 202207:00
Alta Badia
DDD

Sellaronda je sicer nastala za smučarje in je posebno doživetje povezanih smučarskih prog, ki mu ni para v Evropi. A izjemno kuliso Dolomitov je enkratno doživeti tudi s kolesom, zlasti če ljubite zahtevne vzpone in vratolomne spuste. Krog je dolg 58 kilometrov, kolesar pa naredi 1.800 višinskih metrov.

V Dolomitih boste poleti vsak dan po urejenih gorskih cestah srečali na stotine kolesarjev vseh spolov in starosti, na vseh mogočih kolesih, seveda zadnja leta tudi na električnih. Med njimi je kar lepo število Slovencev, ki tako in tako že veljamo za izreden kolesarski in pohodniški narod. Če poženete pedala v slavni Alti Badii, prevozite prelaze Campolongo, Pordoi, Sella in Gardena, no, enako lahko naredite tudi z avtomobilom ali motorjem.

Dolomiti
DDD

Mimogrede – drugo leto bo Sellaronda bike day 24. junija in takrat je krog zaprt za vsa motorna vozila, tako da lahko v miru opravite vse vzpone in nevarne spuste.

Dolomiti prelaz
DDD

Seveda pa se lahko na Sellarondo odpravite tudi z gorskim kolesom, tako kot smučarji s smučmi, in vmes skočite še na gondolo. Gorskokolesarski obhod Selle je mogoč v dveh smereh: v smeri urnega kazalca in nasprotno. Na poti sta dve žičnici, s katerima se je mogoče zapeljati samo v družbi vodnika, povedo. Sicer se trasi razlikujeta v tem, da je tista nasprotna od smeri kazalca za približno 10 kilometrov krajša, z manj nadmorske višine (skupaj približno 3.500 metrov), a s skoraj dvakrat več vzponi (1.360 oziroma 1.640 višinskih metrov), tako da zahteva več vzdržljivosti, so pa vzponi manj tehnično zahtevni.

Dolomiti
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.