Idilični otok brez smetnjakov, ki kmalu ne bo proizvedel niti grama odpadkov

Magazin 24. Feb 202419:25 1 komentar
Otok Tilos
Foto: PROFIMEDIA

Otoček v Egejskem morju je najprej postal popolnoma energetsko samozadosten, nato pa so za vedno zaprli odlagališče. Tako si bodo kmalu prislužili še naziv prvega otoka brez odpadkov.

Tilos je eden izmed otokov Dodekaneza, skupine grških otokov v jugovzhodnem delu Egejskega morja.

Na prvi pogled je podoben številnim drugim sredozemskim otokom – neokrnjena narava, čudovito morje, romantični pristani, polni vonjev in cvetja, prelepe plaže, pozabljene kapelice med oljkami in figami …

Na otok lahko pridemo z Rodosa ali Kosa. V dveh urah in pol pa ne pristanete samo na eni izmed počitniških destinacij, temveč na otoku, ki je poseben po vseh svetovnih merilih – Tilos je doslej edini otok (skoraj) brez odpadkov (zero waste).

Korak po korak

Otok glasbe in poezije je že od nekdaj odprt za nove in napredne ideje, pa naj gre za javno zdravstvo, človeške pravice ali ekologijo – njegovih sedemsto prebivalcev ima že številne izkušnje z različnimi projekti, piše portal punkufer.hr. In ker je za otok značilna fantastična biotska raznovrstnost, prebivalci že nekaj let pravzaprav živijo v nacionalnem parku.

Od leta 2019, ko so tam odprli prvo grško vetrno in sončno hibridno elektrarno, se lahko pohvalijo s tem, da so popolnoma energetsko samooskrbni.

Otok Tilos
Foto: PROFIMEDIA

Temu projektu so sledile manjše izboljšave, kot so brezplačne polnilnice za električna vozila in avtobuse. Nato so se lotili večjega zalogaja, in sicer zmanjševanja odpadkov. Morda so otočani na nov sistem prešli, ker jim je recikliranje v krvi. Na otoku je namreč kraj Mikro Chorio s približno 220 zapuščenimi hišami – te strehe nimajo hiš, saj so jih domačini, ko so se v petdesetih letih prejšnjega stoletja preselili v Lavado, odnesli s sabo.

Pravila morajo upoštevati tudi turisti

Projekt “Just go zero” financira in nadzira grško podjetje Polygreen, ki se ukvarja z rešitvami na področju krožnega gospodarstva. Njihov cilj je Tilos spremeniti v prvi otok na svetu z nič gospodinjskimi odpadki. Trenutno reciklirajo že več kot 80 odstotkov vseh odpadkov, kar je najvišja stopnja recikliranja na svetu. Za oris – pred začetkom projekta je 87 odstotkov otoških odpadkov končalo na odlagališču.

Danes na otoku sploh ni več košev za smeti, odlagališče je zaprto, na njegovem mestu pa je Center za kreativno recikliranje, kjer predmete popravijo ali ugotovijo, kako bi jih ponovno uporabili. V pristanišču pa so ustanovili informacijski center, katerega najpomembnejša naloga je že od samega začetka izobraževanje prebivalcev o ločevanju odpadkov.

Vsako gospodinjstvo je dobilo opremo, potrebno za izvedbo projekta – zaboje za odpadke, ki se jih lahko reciklira, in zaboje za tiste, ki se jih ne more. Dobili so tudi vrečko za organske odpadke in škatlo za cigarete. Odpadke zbirajo od vrat do vrat na celem otoku, prebivalci pa lahko s pomočjo aplikacije spremljajo, koliko jih tudi reciklirajo.

Otok Tilos
Foto: PROFIMEDIA

Vsi odpadki gredo v 3K Circular Innovation Center, kjer jih nadalje sortirajo in usmerijo v reciklažo ali kompostiranje. Del odpadkov se uporabi kot alternativno gorivo za cementno industrijo.

Seveda morajo pravila upoštevati tudi turisti, ki bivajo na otoku ali se zasidrajo v pristanišču. Filozofija zero waste je na otok pripeljala okoljsko ozaveščene obiskovalce, za prebivalce pa ustvarila nove poslovne priložnosti, povezane z rabo obnovljivih virov energije. V središče so postavili eko turizem in trajnostno kmetijstvo, kar je znatno spodbudilo lokalno gospodarstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje