Igralka Jane Fonda se sooča z zahrbtno boleznijo: “Še naprej se bom borila”

Magazin 03. Sep 202212:01
Jane Fonda
Profimedia

Nagrajena ameriška igralka in okoljevarstvenica Jane Fonda je sporočila, da se bori z zahrbtno boleznijo - rakom. Kljub hudi diagnozi 84-letnica obljublja, da se bo borila, začela je že s kemoterapijo.

Ameriška igralka Jane Fonda je sledilcem na družabnem omrežju sporočila, da so ji diagnosticirali Ne-Hodgkinov limfom ter da je že začela šestmesečno zdravljenje s kemoterapijo.

Ne-Hodgkinov limfom je oblika raka, ki se začne v belih krvničkah in prizadene dele imunskega sistema telesa. “To je zelo ozdravljiv rak, 80 odstotkov ljudi po tej diagnozi preživi, zato imam veliko srečo,” je med drugim zapisala na Instagramu.

V objavi piše tudi o dostopu zdravstvenega zavarovanja in najboljših zdravnikov. “Zavedam se, in to je boleče, da sem pri tem privilegirana,” je opisala in dodala, da “se mora skoraj vsaka družina v Ameriki kdaj spopasti z rakom in vse preveč jih nima dostopa do kakovostne zdravstvene oskrbe, ki sem je deležna jaz, in to ni prav,” je poudarila.

Igralka je še zapisala, da ne bo dovolila, da bi njeno zdravljenje oviralo na njen doprinos k podnebnemu aktivizmu.

Njena kariera je uspešna in odmevna že osupljivih šest desetletij, za svoje delo pa je prejela številna ugledna priznanja, med najvidnejšimi so dva oskarja, sedem zlatih globusov, emmy in dve bafti. Januarja je Jane Fonda prejela še laskavo nagrado Cecila B. DeMilla za življenjsko delo zaradi številnih dosežkov v filmu in na televiziji.

Poleg tega je zagovornica pravic šibkejših in zatiranih, velika nasprotnica vojaških obračunov, okoljevarstvenica, ki se redno udeležuje demonstracij, “prislužila” pa si je tudi aretacijo. Je podpornica liberalnih političnih načel in enakopravnosti ter pobudnica zdravega življenjskega sloga, ki je k aerobni vadbi spodbudila številne Američanke in začela nov trend v rekreaciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje