Imate katero od teh nehigienskih navad? Če si hočete dobro, razmislite še enkrat

Magazin 12. Maj 202216:45 1 komentar
higiena
Profimedia

Higienske navade o človeku razkrijejo kar precej in tudi zaradi tega pravimo, da nekoga zares spoznaš šele, ko z njim živiš. Kakšen sostanovalec bi torej bili?

Katera od spodnjih navad se vam mogoče ne bo zdela nenavadna, vendar ni ravno higienska. Zato bo bolje, da jo opustite, če se v njej prepoznate:

Ne spomnite se, kdaj ste zamenjali posteljnino

Potem bi to vsekakor morali storiti danes. Samo pomislite na to, da dnevno preživite v postelji vsaj 8 ur, mogoče še kakšno uro čez dan. Kmalu posteljnina postane dom številnih mrtvih celic, občasno se spotite ali poslinite, imate spolni odnos … Hitro se v vaši postelji udobno namestijo tudi pršice, ki jih mogoče ne vidite, vendar so tam. Te lahko povzročijo vnetja na koži ali celo težave z dihanjem.

Delite glavnik, britvico ali celo zobno ščetko

Vsi higienski pripomočki morajo imeti samo enega lastnika, tudi če jih sproti čistite. Pri britvici na primer tvegate prenos raznih izpuščajev na koži in tudi resnejše bolezni, kot je hepatitis. Skupen glavnik lahko prinese uši, prhljaj in druge težave z lasiščem, o zobni ščetki pa verjetno ne potrebujemo izgubljati veliko besed. Če delite ščetko, boste preko sline in krvi prenesli vse viruse, ki jih imate vi ali tisti, ki uporablja vašo ščetko. Poleg tega lahko prenesete tudi slabe higienske navade (bakterije, bolezni dlesni itd.).

V posteljo z naličenim obrazom

Ta skušnjava vas je zagotovo že premamila in zjutraj ni bila umazana le blazina, ampak tudi vaš obraz. Navzven morda takoj ne opazite sprememb, vendar se ne obeta nič dobrega, če ste čez noč pustili vse nečistoče na neočiščeni koži. Pore so zamašene, kar opazite v mozoljih in ogrcih, poleg tega koža ne diha. Ličila okrog oči pa vam lahko nakopljejo težave z vidom, morda bodo oči suhe ali boste imeli pekoč občutek.

Tudi če imate na obrazu samo kremo ali pa se niste naličili, vendar ste se čez dan preznojili, pred odhodom v posteljo očistite obraz.

Puščanje las v odtoku in neredno čiščenje prhe

Ko se prhate, s sebe splahnete vse nečistoče, ki se na vas naberejo čez dan. Nekaj jih odteče v odtok, druge ostanejo v prhi. Če je dlje časa ne očistite, boste na stopala pa tudi drugod po telesu raznesli vse, kar ste nazadnje izprali s sebe. O laseh pa ne bomo rekli ničesar, saj je dovolj očitno …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje