Imate res le slab dan ali bi morali razmisliti o menjavi službe?

Magazin 15. Nov 202217:30
služba
Profimedia

En slab dan v službi še ne pomeni, da jo morate zamenjati. A če se slabi dnevi kar ne končajo in se na delovnem mestu počutite slabo, bi morda morali o tem razmisliti.

Kje je meja med pritoževanjem in pogovori s prijatelji, da vaša služba ni ravno najboljša, in tem, da morate razmišljati o novem delovnem mestu? Mogoče vam pomagajo spodnji znaki, ki kažejo, da le ni vse vredu:

Nekdo vam nenehno gleda pod prste

Ne razumite narobe, pri nekaterih delih je nadzor potreben zaradi varnosti in seveda imate občasno sestanke ali morate narediti poročila, ki kažejo, kako napreduje vaše delo. To je povsem razumljivo.

Stresno lahko postane, ko imate upravičen občutek, da vam nekdo stalno gleda pod prste in kar čaka, da boste storili napako, pa naj bo še tako majhna. Posledično boste manj učinkoviti in veliko bolj pod stresom. Stalen nadzor povzroči občutek nemoči in frustracijo. Prvi korak je lahko ta, da se pogovorite s šefom in zahtevate več samostojnosti. Če to splava po vodi, razmislite o menjavi službe.

Tesnobni ste

Služba skoraj vedno prinaša določen stres, vendar s tem ni nič narobe, dokler ga uspešno obvladujete. A nekje morate postaviti meje, in dokler jih ”služba” ne prestopi, je vse v redu.

Drugo pa je, če postanete tesnobni vsakokrat, ko pomislite na službo in vas tesnoba ne zapusti niti na proste dneve, ker veste, da se boste kmalu spet vrnili na delovno mesto. Takrat to vpliva na vaše počutje in postopoma na mentalno zdravje, zato je skrajni čas, da ukrepate.

Pogrešate spoštovanje

Prepričani ste, da si zaslužite več spoštovanja od šefa ali sodelavcev, in verjetno imate prav. Ne glede na položaj si vsak zasluži spoštljivo komunikacijo in odnos. Nespoštovanje boste občutili tudi tako, da vaše ideje ne bodo niti slišane niti ne bodo dosegle uresničitve. Ali pa imate celo občutek, da vaše delo nič ne šteje in ga nenehno dajejo v nič?

Drži, da na delovno mesto pridete predvsem delati, vendar so pomembni tudi odnosi med sodelavci. Če se v njihovi družbi ne počutite dobro, je to prvi znak, da je nekaj narobe.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.