Imate težave s kožo? To so naravna olja, ki vam lahko pomagajo

Magazin 19. Sep 202111:10
koža
Profimedia

Le kdo si ne želi lepe, zdrave in sijoče kože? Sijoča in lepa koža je običajno pokazatelj zdravja in vitalnosti.

A ni vse samo v lepem videzu, koža je namreč naš največji organ, ščiti nas pred zunanjimi škodljivimi dejavniki, zato je zares pametno dobro poskrbeti za njo. Pomagamo si lahko tudi s spodnjimi olji.

Pomembno je, da poznamo svoj tip kože, tako lažje izberemo pravilno nego, ki bo zares delovala. Vsak preparat za nego kože, pa je pred uporabo dobro preizkusiti na manjšem predelu kože. S preizkusom se prepričamo ali naša koža preparat dobro prenese, brez reakcij. Vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi na zdravo in uravnoteženo prehrano, ki je pravzaprav ključ do lepe kože.

Kokosovo olje

Kokosovo olje deluje protivnetno in vsebuje antioksidante, ki že sami po sebi delujejo zdravilno na koži (vir). Poleg tega naj bi kokosovo olje kožo tudi vlažilo in pomagalo pri različnih kožnih vnetjih (vir). Uporabljamo pa ga lahko tudi za odstranjevanje ličil, idealen je kot sestavina za pripravo maske za obraz, odličen je za nego kože po sončenju. Kokosovo olje je še posebno učinkovito za suho kožo in nagubano kožo.

Čajevec (ang. Tea Tree oil)

Gre za zares vsestransko in učinkovito olje. Najbolj učinkovito naj bi bilo pri spopadanju z aknami, vnetji in različnimi nepravilnostmi na koži. Pogosto se priporoča za nego mastne kože, pa tudi pri suhi koži in pojavu ekcemov. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti, pa je uporaben tudi pri lajšanju razdražene in srbeče kože (vir).

Naravna olja za nego kože
Profimedia

Avokadovo olje

Avokadovo olje je izjemen vir hranilnih snovi, kot so aminokisline in različni vitamini, ki so bistveni za zdrav izgled kože in las. Avokadovo olje koži zagotavlja primerno vlažnost, poleg tega pa pomaga preprečevati manjše gubice oz. pojav prezgodnjih znakov staranja kože. Kožo pomirja in ščiti. Primeren je predvsem za suho in razdraženo kožo (vir).

Arganovo olje

Arganovo olje je izredno bogato z številnimi hranili, vključno z maščobnimi kislinami in vitaminom E, zato je posebej primerno za nego in vlaženje suhe kože. Ima antioksidativne lastnosti in spodbuja prožnost kože, s tem pa pomaga preprečevati pojav gubic in prezgodnjih znakov staranja (vir). Je nemastno in se hitro vpija ter ohranja naraven nivo vlažnosti v koži.