Luksuzen dom nad valovi – bi živeli v lebdeči kapsuli?

Magazin 16. Avg 202215:00 > 15:31 0 komentarjev
ocean builders - seapod
Profimedia

Inovativno tehnološko podjetje Ocean Builders je predstavilo najnovejši projekt – plavajoče domove, ki omogočajo luksuzno življenje na morju. S kapsulami SeaPod – morski dom za najem ali nakup – želi odpraviti pomanjkanje prostora na zaželenih obmorskih destinacijah. Vsaka kapsula ponuja življenjski prostor dva metra in pol nad gladino oceana in 73 kvadratnih metrov bivalnega prostora.

Ko gradimo domove na zemlji, običajno posekamo drevesa in jih nadomestimo s pločniki, betonom in opeko. Gradnja hiše na kopnem je okolju škodljiv proces. Če bi zgradili dom na vodi, pa bi pravzaprav poskrbeli, da oceansko življenje še bolj uspeva. Bivanjske kapsule morski biologi imenujejo naprave za zbiranje rib. To pomeni, da vsakič, ko v vodo položite nekaj, kar ustvarja senco, pritegnete morsko življenje. Pogosto se začne z morskimi školjkami in drugo življenje začne rasti na podvodni površini. To lahko povzroči rast koral in sčasoma domove za ribe. Po nekaj letih lahko to preraste v uspešen podvodni ekosistem. Vsak SeaPod, ki gre v vodo, nas bo torej pripeljal korak bližje k obnovitvi morskega ekosistema.

ocean builders - seapod
Profimedia

Po mnenju snovalcev tega inovativnega koncepta je življenje na SeaPodu pravzaprav izbira življenjskega sloga. Nepremičnina ob oceanu vedno pride v paru z vrtoglavimi cenami zaradi izjemne kakovosti življenja, ki ga ponuja življenje ob vodi, in neverjetnih razgledov. Kapsule ustvarijo vrhunsko lastnino ob oceanu s 360° pogledom, kjerkoli že so. Tako kot ledena gora se skrita čarovnija teh neverjetnih kapsul skriva pod površjem. Pogledati je treba globlje. Struktura porablja več kot 150 kubičnih metrov jeklenih cevi, napolnjenih z zrakom, kar povzroči toliko vzgona, da lahko celoten SeaPod potisne tri metre nad vodo. Rezultat tega sta vrhunsko udobje in stabilnost, saj lebdite nad valovi.

ocean builders - seapod
Profimedia

Kapsule so zasnovane tako, da jih je enostavno nadgraditi. Za stenami so določene točke, kamor je mogoče priklopiti nove naprave in komponente kot lego kocke za nadgrajeno funkcionalnost, ko se tehnologija izboljšuje. Izvorno programsko opremo Pod je mogoče nadgraditi na daljavo, nove senzorje in avtomatizacijo pa je mogoče preprosto zamenjati med vročim delovanjem. Pod bo kot mobilni telefon, kamor boste lahko nameščali nove ”domače aplikacije”, ki se nenehno razvijajo. Pri Ocean Builders menijo, da bo dom prihodnosti eleganten, preprost in čist. Da bi to dosegli, so se odločili skriti žarnice, stikala za luči in vtičnice tako, da so jih vgradili v zasnovo hiše. Na tleh in v stropu so skriti visoko učinkoviti LED svetlobni trakovi, tako da dom zaživi z nežnim sijem indirektne osvetlitve in prilagodi razpoloženje vsake sobe. Možni so tudi napredni svetlobni učinki in animacije.

ocean builders - seapod
Profimedia

Ena od izstopajočih lastnosti kapsul so njihova ogromna panoramska okna. Vsa okna imajo posebno UV-barvo, ki pomaga zmanjšati segrevanje notranjosti in zagotavlja zasebnost. Zunaj bodo imela zrcalni zaključek – ko gledate od znotraj in gledate navzven, imajo modrikast odtenek. UV-zatemnjena okna so bistvenega pomena za življenje na oceanu, kjer se sončna svetloba v notranjosti Poda odbija tako od sonca kot od morja. A vsa ta integracija je bila potrebna zato, da lahko prebivalci v kapsulah uživajo v neverjetnih panoramskih razgledih. In kam z odpadki? Pri podjetju razvijajo sežigalnico trdnih odpadkov, ki bo straniščne odpadke spremenila v žlico neškodljivega nestrupenega pepela. Odpadna toplota iz sežiganja bo uporabljena za pripravo tople vode za prhe, kadi in umivalnike. Tekočine iz stranišč bodo šle v rezervoar za črno vodo za nadaljnjo obdelavo ali občasno odstranjevanje. Osnovna filozofija podjetja Ocean Builders je graditi domove, ki so čim bolj avtonomni, voda pa je eden najpomembnejših elementov avtonomije. Kapsule proizvajajo sladko vodo z razsoljevanjem slane vode, jo reciklirajo in tako zmanjšajo porabo do 90 odstotkov.

ocean builders - seapod
Profimedia
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!