Iz knjige Andrewa Mortona: Zakaj je imela princesa Diana vedno sklonjeno glavo

Magazin 07. Okt 202112:00 > 13:21
Princesa Diana
Profimedia

Ko se je princesa Diana poročila s princem Charlesom, je imela komaj 20 let, pozneje pa je večkrat govorila o strahu in sramežljivosti, ki ju je doživljala v prvih letih svojega zakona.

Po poroki je princesa Diana čez noč postala izjemno zanimiva medijska osebnost in paparaci so ji sledili na vsakem koraku. Vsi so seveda pričakovali, da bo takoj osvojila vsa kraljeva pravila, a to je bilo za princeso Diano težko breme in kraljevi protokol ji ni šel najbolje od rok.

Danes je na številnih fotografijah mogoče videti, da je imela ves čas rahlo nagnjeno glavo, v knjigi Andrewa Mortona: Diana: Her True Story – In Her Own Words, pa je pojasnila zakaj je bilo tako.

“Ko sem stopila na sceno, sem imela ves čas sklonjeno glavo. Ko zdaj gledam te fotografije, je videti, kot da sem bila ves čas slabe volje, čeprav ni bilo tako. Bila sem le prestrašena. Slabe volje nisem bila niti kot otrok. To enostavno nisem jaz. A ko sem stopila v kraljeve čevlje, me je bilo ves čas strah, saj se je vsa pozornost javnosti usmerila vame in potrebovala sem šest let, da sem se privadila na nov način življenja. V prvi minuti nisem bila nihče, že v drugi pa princesa Walesa, mati, igračka za medije, članica kraljeve družine. To je bilo enostavno preveč za eno osebo,” je dejala Diana.

V kraljevem svetu se ni najbolje znašla

Dickie Arbiter, ki je ena od kraljevih tajnic, je za Vogue pojasnila, da je obstajal še en razlog, zakaj je bila Dianina glava ves čas sklonjena.

“Diano sem spoznala štiri dni pred poroko. Takrat je dopolnila 20 let, ljudje pa so jo klicali sramežljiva Di, ker je vedno sklanjala glavo, ko je govorila z ljudmi. V resnici ni bila sramežljiva, a je bila precej visoka, 178 centimetrov, zato je morala velikokrat sklanjati glavo, da bi bila na višini ljudi, s katerimi je govorila,” je pojasnila za Vogue.