Iz morja blizu nas izvlekli najstarejšo ročno šivano ladjo v Sredozemlju

Magazin 15. Jul 202312:54 0 komentarjev
podvodna, arheologija, potapljač, ladja, Zambratija, Istra, Hrvaška
FOTO: ccj.cnrs.fr (zajem zaslona)

Ladjo so arheologi in potapljači izvlekli iz zaliva Zambratija pri Savudriji. Tam je ležala več tisoč let.

Lesena ladja je nastala v času med zadnjo četrtino 12. in zadnjo četrtino 10. stoletja pred našim štetjem, okoli tisoč let pred prihodom Rimljanov v te kraje.

Dolga je bila deset metrov, poganjalo jo je 12 veslačev, služila pa je za obalno plovbo. Kot poročajo hrvaški mediji, je ladja veren primer zgodovinskega ladjedelništva ter priča o bogati pomorski in ladjedelniški zgodovini Istre.

Ladjo so predstavili direktor Arheološkega muzeja Istre Darko Komšo, podvodna arheologinja Ida Koncani Uhač, Marko Uhač iz konservatorskega oddelka v Pulju in Giullia Boetto, direktorica francoskega centra Camille-Jullian v Žminju.

Tam se v enem od muzejskih depojev trenutno nahajajo njeni ostanki. Po treh tednih intenzivnega potapljanja in izkopavanja te dragocene arheološke dediščine zdaj hrvaški in francoski strokovnjaki čistijo izkopane ostanke.

Ostanke ladje so odkrili leta 2008 približno sto metrov stran od obale na globini dveh metrov. Največje presenečenje je bilo radiokarbonsko datiranje strukture ladje iz štirih svetovnih laboratorijev, ki je konstrukcijo ladje postavilo v začetno obdobje kulture Histra, je pojasnila arheologinja Kocani Uhač.

Ladja iz Zambratije je najstarejši primer šivane ladje v Sredozemlju. Glede na arhitekturne rešitve in konstrukcijo, tehniko šivanja in spajanja delov ter sistem tesnjenja trupa v širšem sredozemskem prostoru nima primere, piše hrvaški Jutarnji list.

Znanstveniki bodo ladjo zdaj rekonstruirali, poskušali bodo tudi natančneje datirati obdobje, v katerem so jo izdelali in preučevali tehnike oblikovanja lesa in šivanja. Ko bodo analize končane, bodo razbitino in njene sestavne dele razsolili, potem pa poslali v Grenoble, kjer jih bodo restavrirali. Nazadnje naj bi ladjo obnovili, da bi jo nekoč razstavili v bodočem muzeju, posvečenem pomorski dediščini Istre, v Pulju, pa piše na spletni strani centra Camille-Jullian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!