Izkušnje, zaradi katerih bodo otroci močnejši (razkriva psihoterapevtka)

Magazin 23. Avg 202217:30 0 komentarjev
Otrok na drevesu
Profimedia

Stvari in spremembe, ki se dogajajo v svetu, bremenijo vse nas, tudi najmlajše. Napačno je prepričanje, da bodo otroci kar vse zmogli, ker so v resnici močnejši, kot si mislimo.

Tudi malčkom ni lahko. Glede na študijo univerze v Hamburgu je skoraj vsak tretji otrok med pandemijo razvil duševno motnjo – prej je bil prizadet vsak deseti otrok. V Sloveniji stroka opozarja na podobne težave v duševnem zdravju, ki med mlajšo populacijo že desetletje naraščajo.

Dr. Reta Pelz, primarijka oddelka za psihiatrijo, psihoterapijo in psihosomatiko na kliniki Mediclin v nemškem Offenburgu, je za revijo Freundin razkrila, katere so tiste izkušnje, ki bodo otroke naredile močnejše – v nadaljevanju jih povzemamo:

Ljubezen

Ena stvar, ki naredi otroke močnejše za vse življenje in na katero ne smemo nikoli pozabiti: biti ljubljen. A samo to ni dovolj. Otroci morajo čutiti, da so ljubljeni. Ustvarite izkušnje, v katerih bodo to lahko začutili.

Samozavest

Čeprav bi jih radi zaščitili pred vsemi grožnjami na svetu, je pomembno, da tudi najmlajši dobijo priložnost, da se dokažejo. Le tako lahko rastejo in gradijo na samozavesti.

Pozornost

Otroški glasovi si zaslužijo biti slišani. Namreč, resnica je, da starši ne vemo vedno vsega najbolje. Pogosto da, a ne vedno. Toda prav to prepričanje o svojem prav je lahko razlog, da ne namenimo dovolj časa razumevanju težave, temveč takoj ponudimo rešitev. Zlasti ko smo pod stresom ali na tesnem s časom. Pozabljamo na pomen poslušanja otrok.

Pomembno je torej, da si vzamemo čas in jim pozorno prisluhnemo.

Priznanje

Uspeh in priznanje, to potrebujejo tudi najmlajši med nami. Pomembno je otroke pohvaliti in ceniti njihove uspehe. Vendar bodite previdni: pohvalite le takrat, ko je res kaj pohvaliti. Pohvalite proces, ne osebe. In nikoli s primerjanjem.

Kajti pohvala ima tudi temno plat, opozarjajo številni strokovnjaki. Otroka lahko spodbudi, da se osredotoči le na eno stvar, ustvari lahko pritisk (otrok čuti, da mora izpolnjevati pričakovanja staršev), lahko se razume kot pogojena ljubezen.

Zaupanje

Da bi otroci začutili, da se lahko staršem kadarkoli zaupajo, je pomembno to zaupanje krepiti že od malih nog. Kako? Tako, da jemljete čustva svojih otrok resno. Po drugi strani pa bi morali stavke, kot je “ne obnašaj se tako neumno”, odstraniti iz svojega besednjaka.

Stabilnost

Prav v teh negotovih časih otroci hrepenijo po stabilnosti in podpori, zato potrebujejo meje in pravila, čeprav tega seveda ne bodo priznali. Torej vam naslednjič ni treba dvomiti o sebi, ker ste strogi glede časa za spanje ali vztrajate pri vsakodnevnem opravljanju domačih nalog. Take meje dajejo vašim otrokom stabilnost in varnost.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.