Skrivnostno jezero na Jadranu, ki spreminja barvo in obljublja večno ljubezen

Magazin 28. Maj. 202206:15 > 12:46
Delite:
Foto: Profimedia

Na jugu Jadrana leži jezero, ki spreminja barvo. Čeprav je to kdaj v preteklosti burilo domišljijo, je razlaga za to zelo "zemeljska". O nastanku jezera tudi krožijo različne zgodbe. Med zaljubljenci je verjetno najbolj priljubljena legenda o zmaju, po kateri je parom, ki se v skopajo v jezeru, zagotovljena večna ljubezen in rojstvo zdravih otrok.

Jadranska obala za zelenimi borovci ob čudovitih plažah skrivajo posebne naravne fenomene. Zmajevo oko ali Rogozniško jezero na Gradini v ribiški vasici Rogoznici je slano jezero, ki je z morjem povezano preko jame z imenom Zmajevo uho, vhod vanje pa se lahko vidi tudi z obale, navaja Dnevnik.hr.

Jama je sicer še večja in globlja od jezera. Jezero je najverjetneje nastalo po zadnji ledeni dobi, ko se je udrl strop jame, tja pa je nato steklo morje.

Foto : Profimedia

Na površini jezera je voda modra in zelena, pod njo sta rumena in zelena barva. Najgloblje, kjer ni kisika, ampak vodikov sulfid, je voda obarvana roza. Mešanje vodnih plasti je tako videti, kot da bi jezero spreminjalo barvo. Vsakih nekaj let v vodi popolnoma zmanjka kisika, zaradi česar se ribe, hobotnice in druge živali preselijo nazaj v morje, jezero pa zaradi tega “brbota”. Živali se vrnejo v jezero, ko se voda spet “prečisti”.

Jezero je priljubljeno med plavalci in skakalci, saj so okoli jezera primerne stene za skakanje, voda v jezeru pa je višja kot v morju.

O nastanku jezera kroži več zgodb in legend: da je nastalo po padcu meteorita oziroma vesoljske ladje; da je nastalo zaradi prekletstva slepega brata, ki sta ga dva brata želela pregoljufati ob nasledstvu posestva po smrti staršev. Najbolj znana je legenda, ki izvira iz grške mitologije, po kateri je močan zmaj Murin – nezakonski sin boginje Here in boga Pozejdona, varoval okoliško prebivalstvo, v zameno za to, pa je zahteval najlepše mladenke za žene – svojo ženo je po navadi ubil že prvo poročno noč. V lepotico, ki je bila naslednja namenjena zmaju, se je zaljubil junak Aristoles – vnuk argonavta Jazona, ki je zmaja izzval v borbo s kopjem in ga ubil. Po tej legendi, naj bi zaljubljenca, ki se skupaj skopata v jezeru, čakala večna ljubezen, v zvezi pa naj bi jima bili obljubljeni zdravi otroci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar