James Cameron imel znanstvene dokaze, da Jack v Titaniku ne bi mogel preživeti

Magazin 23. Dec 202214:15
james cameron titanik
Profimedia

Filmski režiser James Cameron pravi, da ima znanstvene dokaze, da Jack Dawson preprosto ne bi mogel preživeti na Titaniku. Ta lik je v filmu upodobil igralec Leonardo DiCaprio. Režiser je imel pripravljeno študijo, za katero pravi, da potrjuje njegovo različico usode tega lika – Jack se je gotovo utopil. Znanstveni poskus bo del dokumentarca National Geographica.

James Cameron upa, da bo končal desetletja trajajočo razpravo o tem, ali bi Jack in Rose lahko preživela na vratih, ki sta jih po brodolomu uporabljala kot splav. V letih, odkar je režiserjev film Titanik iz leta 1997 osvojil srca po vsem svetu z izmišljeno zgodbo o dveh zaljubljencih na krovu zloglasnega parnika, so se oboževalci spraševali: ali bi Jack in Rose lahko preživela skupaj, če bi se oba stisnila na vrhu improviziranega splava v ledeno mrzle vode? Cameron je imel odločilen odgovor na vprašanje že leta 2017. “Poglejte, zelo, zelo preprosto je: preberete 147. stran scenarija in piše: Jack se umakne s plošče in ji odstopi svoje mesto, da lahko preživi,” je dejal v intervjuju za Daily Beast. Zdaj pa je Cameron pripravljen dokončno zapreti vrata razpravi.

james cameron titanik
Profimedia

Režiser je pred kratkim razkril, da je naročil študijo, ki kaže, da bi lahko preživel samo eden od ljubkega dvojca v Titaniku, je dejal v intervjuju za Toronto Sun. Študija, v kateri so bili uporabljeni kaskaderji in strokovnjaki za hipotermijo, da bi ponovno ustvarili tragično, pogosto izzivalno sceno filma, bo predstavljena februarja 2023 v posebni oddaji National Geographica približno v času, ko naj bi izšla prenovljena različica filmske uspešnice. “Prav zares smo naredili znanstveno študijo, da bi to stvar ustavili in ji enkrat za vselej zabili kol v srce,” je dejal Cameron v intervjuju med promocijo svojega novega filma Avatar: The Way of Water.

james cameron titanik
Profimedia

Potem ko se je ladja v Titaniku potopila, Jack (Leonardo DiCaprio) spravi Rose (Kate Winslet) na varno tako, da jo odpelje do vrat, ki jih najde lebdeča v hladni oceanski vodi. Oba poskušata splezati na vrh vrat, a nato padeta nazaj v vodo, preden se Rose sama znajde na njih, in Jack ji obljubi, da bo preživela. Še vedno visi na improviziranem splavu, njegovo telo je potopljeno, ko prispe reševalni čoln. Toda ko ga Rose, ki leži na vratih in nosi rešilni jopič, poskuša zbuditi, ugotovi, da je mrtev. In odkar je Jack izginil v temnih vodah, oboževalci trdijo, da bi lahko preživel, če bi stopil na vrata poleg Rose. V zadnjih 25 letih so številni pretehtali Jackovo smrt, vključno s televizijsko oddajo Uničevalci mitov, astrofizik Neil deGrasse Tyson ter Winslet in DiCaprio.

james cameron titanik
Profimedia

Leta 2012 se je Cameron sam pojavil v oddaji Razbijalci mitov, ko sta mu voditelja oddaje, Jamie Hyneman in Adam Savage, povedala, da bi par preživel, če bi Jacku uspelo priti na vrata. Gostitelji so izvedli eksperiment, ki je pokazal, da bi preživela, če bi eden od likov zavezal Rosejin rešilni jopič pod vrata, da bi bila bolj plovna, in nato svoja telesa bolj pokončno naslonila na desko. “Scenarij pravi, da Jack umre. Umreti mora,” se Cameron odzove v epizodi. Torej, kako bi lahko Cameron z novo študijo dokazal – poleg navajanja scenarija Titanika – da Jack ne bi mogel preživeti?

james cameron titanik
Profimedia

Sarah Purkey, profesorica oceanografije na kalifornijski univerzi v San Diegu, je dejala, da gre za problem plovnosti v primerjavi z gravitacijo. Da bi Jack in Rose preživela, je dejala, bi morala biti plovnost lesa enaka ali večja od sile gravitacije zaradi teže likov. “Tako plavajo čolni in tako plava kos naplavljenega lesa,” je dejala Purkey. “In potonil bo, če bo gravitacija večja od njegove plovnosti.” Pri teh izračunih je odvisno od teže likov ter velikosti in materiala lesa. Toda postavlja vprašanje, postavljeno v epizodi Uničevalca mitov – ali bi lahko Rosejin rešilni jopič uporabila za rešitev Jacka, medtem ko sta bila pod prisilo v ledeno mrzlem oceanu?

james cameron titanik
Profimedia

Zaradi stresa te situacije je popolnoma realistično, da Jack in Rose ne bi sprejela vseh pravilnih odločitev, je dejal Gordon Giesbrecht, profesor, specializiran za fiziologijo stresa zaradi mraza na Univerzi v Manitobi v Kanadi. “To so samo osnovne posledice panike ali preprosto nepremišljenega razmišljanja v stresni situaciji,” je dejal Giesbrecht, ki je preučeval človeške odzive v ekstremnih okoljih. “Zakaj na primer ne moreš rešiti vprašanja takoj, ko pišeš izpit? Ker si pod stresom.” Medtem ko o prizoru potekajo vroče razprave, je Giesbrecht dodal, da so pritožbe oboževalcev Cameronu neresne, saj gre za fiktivni kinematografski par. “Vse je tako smešno,” je rekel. “Ne morem verjeti, da že 25 let trpi zaradi tega.”

james cameron titanik
Profimedia

Čeprav obstaja veliko znanih teorij o prizorišču, ni jasno, kako bo videti študija, ki jo poskuša ovreči. Vse, kar je Cameron za zdaj razkril, je, da je za Winslet in DiCaprio uporabil telesna dvojnika, ju opremil s senzorji in testiral njuno preživetje z različnimi metodami. In odgovor je bil vsakič dokončen – po Cameronu je samo eden od njih lahko preživel. “On je tisti, ki mora izbrati rekvizite in povedati zgodbo,” je dejala Purkey, profesica Univerze v Kaliforniji. “Torej po mojem mnenju mora ta vrata narediti poljubne velikosti in gostote, ki jo želi, in to je tisto, kar naredi film.” Dodala je, da če študija spodbudi ljudi k razmišljanju o fiziki oceana, potem je to super. Znanstveno utemeljeno ali ne, ladja je zaplula na srečen konec za Jacka in Rose. Konec koncev, kot je Cameron večkrat povedal, je bila usoda para zapečatena že pred leti na 147. strani scenarija za Titanik.

james cameron titanik
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.