Janko in Marija sta na poročno vabilo napisala, koliko stane sedež

Magazin 26. Jun 202310:57 5 komentarjev
Kuverta z denarjem
PROFIMEDIA

Povabljencem na srbsko poroko, ki so razmišljali, kakšno darilo naj poklonijo mladoporočencema, sta ženin in nevesta olajšala odločitev. Na vabilo sta zapisala, koliko stane sedež na poroki, in goste prosila, naj jima takšen znesek poklonijo kot poročno darilo.

Sezona porok je v polnem zamahu. Te poleg veselja in zabave svatom prinašajo tudi nemalo skrbi, koliko denarja pokloniti mladoporočencema.

Srbski par, ki se bo septembra poročil v beograjskem naselju Banjica, je svojim gostom to dilemo olajšal. Ženin in nevesta sta namreč na vabilo zapisala, koliko bo goste “stal” sedež na njuni poroki, in jim namignila, naj se ne trudijo s kupovanjem daril, temveč znesek cene za svoj sedež preprosto prinesejo v kuverti, piše nova.rs.

Vabilo para, Janka in Marije, je na družbenih omrežjih predstavil eden od gostov, ki je bil nad njuno gesto nekoliko razočaran. “Predstavljajte si, da vas povabijo na poroko, na vabilu pa zapišejo, koliko denarja prinesete. Da, možno je. Sramota!” se je glasil status povabljenega Marka. Cena sedeža na poroki je 45 evrov na osebo. To se mu ne zdi “normalno”, saj bi tako družina s tremi otroki morala prinesti več kot 200 evrov, kar je po njegovem mnenju preveč. Prijateljema je to tudi odkrito povedal. Dejal je, da v svoji potezi nista videla ničesar sramotnega, zamerila pa sta mu, ker je zadevo komentiral. Poleg Marka so na poroko povabljeni tudi njegov brat in starši, kar pomeni, da jima morajo kot družina pokloniti najmanj 180 evrov.

Markov zapis ni ostal neopažen. Komentarji, koliko denarja podariti mladoporočencema, so bili raznovrstni. Nekateri so dejali, da si včasih podaril 50 evrov na družino, zdaj sto, odvisno, kako blizu si je gost s parom. Drugi so menili, da so poroke v Srbiji postale posel za mladoporočence, ki jim je pomembno le, koliko finančnega vložka bodo dobili povrnjenega.

Potezo Janka in Marije je eden od uporabnikov podprl z besedami, da je “najmanj, kar lahko storite, da pokrijete lasten strošek, ki ga ustvarite z udeležbo na poroki”. “Kdor te ima rad, bo razumel, tudi če tega denarja nimaš,” se je glasil še eden od komentarjev, medtem ko je drugi navedel podrobna navodila, kako ravnati v takšnem primeru. “Če si nepomemben gost, 50 evrov, če si si blizu, pa sto. Če si poročna priča, vsaj 200 do 300 evrov. Če pripeljete dodatnega gosta, dodajte vsaj 50 evrov,” je komentarje povzela nova.rs.

Poroka Assangea
Peter Nicholls/REUTERS

Sto evrov na osebo?

“Časi se spreminjajo, stroški porok rastejo, inflacija terja svoj davek. Mladoporočenca se navadno poročita z najboljšimi nameni, ne zaradi zaslužka, prav gotovo pa sta vesela, ko pridejo vsi povabljenci, in so darila spodobna. Tudi starši in botri so tu, da ta darila podkrepijo, da mladim kaj ostane po plačilu stroškov, za izlet ali opremljanje manjšega stanovanja,” je za nova.rs komentiral predsednik Združenja Event industrija Srbije Boško Bubanja.

Po njegovem mnenju je dostojen znesek poročnega darila sto evrov na osebo, saj ima vsaka poroka fiksne stroške, ki so enaki ne glede na število povabljenih gostov.

poroka
PROFIMEDIA

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje