Kdo je japonski kuhar Taiki, ki pod ljubljansko železniško postajo peče takoyaki

Magazin 14. Jun 202207:00 > 13:47 1 komentar
Taiki Otsuka
DDD

Taiki Otsuka je živahen Japonec, ki se je v začetku leta 2022 iz Tokia preselil v Ljubljano, kamor ga je povabil njegov prijatelj, zdaj kuhar na japonskem veleposlaništvu. Prav prijatelj je odprl japonsko restavracijo z ulično hrano Matsuri v podhodu glavne železniške restavracije v Ljubljani, kjer za zdaj strežejo le odlično jed takoyaki, ki je pripravljena iz hobotnice, moke, jajc, čebule in ingverja, a repertoar se bo menda kmalu razširil.

A gremo od začetka. Ker Taiki ne govori ne angleško ne slovensko, nam je pri pogovoru na pomoč priskočil japonolog Vid Lovinčič, direktor in prokurist podjetja, ki tekoče govori japonsko.

Taiki Otsuka, Vid LOvinčič
DDD

Taiki je bil na Japonskem kuhar in nato tudi poslovnež: ”Na začetku sem bil kuhar, potem kakšnih deset let v strežbi in zadnjih deset let sem delal v uglednem velikem podjetju, kjer bi z veseljem delal vsak drugi odrasli Japonec. V Slovenijo sem prišel, ker je bilo videti, da bo moja nova služba zabavna. Odločil sem se, da naredim nov korak v življenju,” je začel svojo zgodbo Taiki, ki pravi, da pred olimpijskimi igrami v Tokiu tako rekoč nihče na Japonskem ni vedel za Slovenijo, a ker smo dobili pet medalj, jo zdaj po njegovem mnenju pozna vsaj pol Japoncev.

Taiki Otsuka
DDD

Kako pa se znajde Japonec v Sloveniji, ki ne govori niti enega tujega jezika? ”Moj prijatelj Japonec, ki me je povabil v Slovenijo, prav tako ne zna drugih jezikov, morda malo francosko, mi je rekel, da če znam reči ta – this one – v angleščini, bom z lahkoto prišel skozi v Sloveniji. No, veliko težje pa bi bilo pred desetimi leti in več, ko še ni bilo pametnih telefonov, saj z njim lahko prevedem kar veliko stvar. Poleg tega ste Slovenci tako prijazni, da nimam nobenih težav, zato je vse veliko lažje,” pravi Taiki in se pošali, da se že vnaprej opravičuje, če bo kdaj postal znan v svoji domovini in bo v Slovenijo prišlo veliko japonskih turistov, ki ne znajo angleško.

japonska hrana
DDD

”Slovencem bi rad povedal, da za to, da Japonci ne znajo angleško, ni kriva njihova nesposobnost ali netalentiranost, ampak sistem šolstva, ker imamo zelo slab način učenja jezikov,” pravi kuhar Taiki. A da se vrnemo v restavracijo Matsuri, katere ime pomeni festival, tradicionalni japonski festival, kjer se na vsaki stojnici pripravlja hrana. Tukajšnja specialiteta je takoyaki, ki pomeni pečena hobotnica.

takoyaki
DDD

”To je kot nekakšno palačinkino testo, notri pa so hobotnica, mlada čebula in ingver -potem se naredi kroglica, čez pečeno pa se nato dajo še japonska omaka, majoneza in posušena palamida,” nam razloži Vid ter pove, da bodo kmalu v restavraciji ponudili tudi jed okonomiyaki: ”Beseda okonomi pomeni nekaj, kar ti je všeč, yaki pa peči, kar pomeni, da spečeš nekaj, kar ti je všeč. Yakisoba, soba pomeni ajda, no, zdaj pomeni vrsto rezancev, yaki pa spet pomeni peči in imamo pečene rezance. In veliko je še takih podobnih jedi, ki so velikokrat na festivalih, na primer sukiyaki, unagi no kabayaki, yakiniku, yakitori, shougayaki, teriyaki, yakiudon … in tako naprej. Vse sicer tudi sami pripravljajo doma, a je to na festivalih običajno veliko bolje. Predvsem na festivalih lahko poskusiš več stvari.”

Kaj pa Tiki najraje je doma na Japonskem? ”Seveda imam rad veliko vrst hrane. Od festivalske hrane ima najraje yakisobo in karaage, ocvrtega piščanca. Zakaj ima to najraje? Ko ješ zunaj, je veliko večja verjetnost, da bo to res odlično pripravljeno. Medtem pa sta takoyaki in okonomiyaki brez dvoma vedno bolje pripravljena v restavraciji, doma se tega tako rekoč ne da tako dobro pripraviti, predvsem zaradi načina priprave.”

takoyaki
Profimedia

V Ljubljani je trenutno okoli pet, šest japonskih restavracij, a še vedno je med Slovenci najbolj priljubljen suši, ki pa je tudi v Taikovi domovini bolj hrana za posebne priložnosti: “Seveda ima rad suši. Spomnim se, da ko sem bil otrok, so me vedno vprašali, kaj bi rad jedel ali zrezek ali suši. Ko sem bil manjši, sem si vedno zaželel zrezek, no, ko sem nekoliko zrasel pa obvezno suši.”

Restavracija Matusri, kjer boste spoznali Taikija in Vida, je vse dni v tednu odprta od 11. do 19 ure. Soboto in nedeljo so zaprti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje