Če še niste rezervirali počitnic na Hrvaškem, lahko ostanete praznih rok

Gospodarstvo 14. Jun 202206:01 > 09:01
Hrvaška obala
PROFIMEDIA

Povpraševanje na ravni predkoronskih časov so že dve leti želje turističnih delavcev, ki se bodo letos uresničile. Kot pravijo v slovenskih turističnih agencijah, so v visoki sezoni priljubljene destinacije ob hrvaški obali že skoraj povsem zasedene. Ob tem generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević dodaja, da je letos izjemno povpraševanje tudi po Grčiji. Cena dopustovanja na grških otokih je po njegovih besedah podobna hrvaškim.

Pred nami so tedni in meseci poletnih dopustov, ko se mnogi odpravijo v obmorske kraje. Slovenci pregovorno prisegajo na hrvaško obalo zaradi vnaprej znanih razlogov – bližine in jezika, razlaga generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. Ob tem poudarja, da so Slovenci končno uvideli, da Sredozemlje ni le Jadran.

“Izjemno povpraševanje je letos po počitnicah v Grčiji. Ni nepričakovano, saj so zelo ugodne. Nastanitev na Hrvaškem ali v Grčiji stane praktično enako, a pri dopustovanju v Grčiji je že vključena letalska vozovnica, pot na Hrvaško pa moramo sami plačati,” pojasnjuje Mrvaljević in dodaja, da je večina destinacij skoraj razprodana in letos praktično ne bo ponudbe last minute. Po Mrvaljevićevih besedah se v času dopustov na Hrvaškem veliko bolj dvignejo cene hrane in preostalih stvari v primerjavi z Grčijo.

Hiter pregled prostih nastanitev na spletu v priljubljenih hrvaških mestih ob jadranski obali kaže, da skoraj ni več prostih izbir v juliju in avgustu. Apartmaje in hotelske sobe je skoraj nemogoče najti. Že pred mesecem nam je urednik portala Avtokampi.si Klemen Hren dejal, da bi lahko bila letošnja poletna sezona, na podlagi majskega povpraševanja, v kampih celo nekoliko boljša kot leta 2019.

V turistični agenciji Sonček letošnjo sezono primerjajo z “brezskrbnim letom” 2019. Kot so pojasnili, so se rezervacije začele polniti predvsem v aprilu. “Nekatere kapacitete na Hrvaškem so dejansko že prodane za vso sezono, sploh v priljubljenejših destinacijah in na atraktivnih legah (blizu obale). Veliko je povpraševanja iz vse Evrope, Hrvaška po naših opažanjih povsod pridobiva priljubljenost,” so pojasnili za N1.

Hvar
Little Green Bay

Rezervacije v zadnjem hipu bodo dražje

V Relaxu letos opažajo povečano povpraševanje po vseh destinacijah. “Ker je povečano povpraševanje, ki ga seveda zaznavajo tudi hotelirji, letos tudi ni veliko klasičnih ponudb last minute z ekstra ugodnimi cenami, temveč je večkrat ravno nasprotno, cene rastejo,” pravijo o ponudbi. Ob dopustovanju pri naših južnih sosedih so priljubljene destinacije že prej omenjeni grški otoki, Turčija, Egipt, Španija in Črna gora.

Hrvaška je do zdaj imela 14,6 milijona nočitev, kar je 151-odsotna rast v primerjavi z istim obdobjem lani, v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 pa letošnje številke predstavljajo 93 odstotkov realizacije, pojasnjujejo v hrvaški turistični skupnosti. “Letos je eden od temeljnih ciljev hrvaškega turizma realizacija približno 90 odstotkov rezultatov v prenočitvah iz leta 2019. Nove rekorde, če bodo razmere na trgu to dopuščale, lahko pričakujemo od leta 2023,” pojasnjujejo.

Tisti, ki so poletni dopust rezervirali že v začetku leta, so morda ujeli še nižje cene, saj so se nato zaradi vojne v Ukrajini močno dvignile cene goriva, hrane, osnovnih življenjskih potrebščin. Splošen dvig cen pa bo podražil tudi poletne počitnice. “Zaradi podražitev energentov in hrane (ter zaradi velike zasedenosti) letos ne pričakujemo prav nobenih znižanj cen v zadnjem trenutku,” odgovarjajo v Sončku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.